Een sportopleiding volgen; hoe weet je of het bij je past?
Sportopleiding. Na de middelbare school een studie keuze make is voor vele leerlingen lastig. Wil je weten of een sportopleiding bij jou past, lees dan verder!
Waarom de keuze van een sportopleiding?
Na de middelbare school kan je doorstuderen op het mbo, hbo of de universiteit. Dit is vaak een moeilijke keuze. Ben je iemand die erg houdt van sporten, lesgeven en niet bang is om te presenteren? Dan is een sportopleiding zeker iets voor jou! Wat goed is om te weten is dat je op een sportopleiding zeker niet alleen maar bezig bent met sporten. Je leert en verbetert natuurlijk wel de oefeningen van verschillende sporten. Maar je bent ook veel bezig met lesgeven. Je begint vaak met lesgeven aan je eigen klas, wat zich gaat uitbreiden naar het lesgeven op je stage.
Op een sportopleiding houd je je bezig met het veel en veelzijdig sporten. Zo kom je ook sporten tegen die je zelf niet snel zult gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen, basketbal maar ook surfen en bergbeklimmen. Klinken al deze dingen je goed in de oren? Dan is het zeker verstandig om eens rond te gaan kijken bij een sportopleiding.
Op de opleiding heb je naast verplichte vakken ook keuze onderdelen die je gaat kiezen. Hierin ben je erg vrij en kun je jezelf nog meer verbreden in kennis en kunde.
Soorten sportopleiding
Er is een verschil in sportopleiding, maar op veel van de verschillende opleidingen leer je globaal toch veel hetzelfde. De bekendste sportopleidingen zijn de (H)ALO, het CIOS en Vitalis sport en bewegen. Welke opleiding je kiest verschilt ook van welk niveau je afkomt op de middelbare school. Zo is het CIOS bijvoorbeeld een mbo-opleiding en is de (H)ALO een hbo-opleiding. Vaak hoor je dat studenten van een sportopleiding op het MBO ook kiezen om nog door te studeren aan een sport gerelateerde opleiding op het HBO.
Om rekening mee te houden
Voor het studeren bij een sportopleiding zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Sowieso is het altijd handig dat je je vooraf goed laat inlichten. Over wat de opleiding allemaal voor jou gaat betekenen en wat er van je verwacht wordt. Ook is het verstandig om op verschillende opleidingen of locaties een kijkje te gaan nemen. Je kan met de ene locatie of opleiding een betere klik of fijner gevoel hebben, dan met de andere.
Daarnaast is het goed om te weten dat je naast praktijk ook nog theorievakken hebt waar je voor moet leren. Je bent dus niet alleen maar bezig met sporten en lesgeven. Je leert ook meer bij over het lichaam en het opvoeden van een kind in de sport.
Op een sportopleiding heb je vaak workshops die je moet volgen en waar je dan vaak ook aan mee doet. Dit kan zijn een workshop surfen, maar ook een workshop hoe je met een leerling in het speciaal onderwijs het beste kunt bewegen. Het is ook een opleiding met regelmatig een kamp. Dit kan zowel in het binnenland als in het buitenland zijn.
Tot slot
Super veel succes met het zoeken naar een opleiding die bij jou past! We hebben je globaal een aantal tips en kennis meegegeven, maar aarzel zeker niet om een kijkje te nemen op de website van een opleiding.