Blaren. Hoe vervelend is het… Je wil gaan sporten of even een rondje lopen maar je hebt nog een oude blaar of je krijgt een nieuwe blaar. Wat is nu eigenlijk de beste manier om om te gaan met een blaar? Wat is een blaar en welke verschillende soorten blaren zijn er allemaal? Maar de grootste vraag blijft hoe een blaar te voorkomen. Lees hier enkele handige tips wat je moet doen met een blaar en het voorkomen ervan.
Wat is nu eigenlijk een blaar?
Een blaar ontstaat meestal door te veel druk of wrijving op de huid. Het is een manier van je lichaam op de beschadigde plek op de huid te repareren en herstellen. Door de pijnlijke druk of wrijving wordt je huid en het onderliggende weefsel beschadigd. Wanneer je een blaar krijgt zet de huid zich omhoog en komt er een waterige vloeistof in. Het ziet er vaak uit als een bobbeltje op de huid gevuld met vocht. Hierover heen zit een dun velletje ter bescherming. Blaren komen het vaakst voor op handen en voeten.
Soorten blaren
Er zijn verschillende typen blaren die je kunt onderscheiden, door de verschillende oorzaken. Elke blaar heeft weer een andere oorzaak van ontstaan en werking. Hieronder worden de drie verschillende soorten blaren benoemd, namelijk een wrijvingsblaar, brandblaar en een bloedblaar.
Wrijvingsblaar (drukblaar)
De meest voorkomende blaar is toch wel de wrijvingsblaar. Als men het heeft over een blaar wordt meestal deze variant bedoeld. Het ontstaat door een constante druk of wrijving op de huid. Hierbij kun je denken aan een te kleine of knellende schoen, een kledingstuk wat continue langs de huid schuurt of een sok wat steeds verschuift.
Ondanks dat een wrijvingsblaar goed te voorkomen is, komt het vaak genoeg voor dat mensen rondlopen met deze variant. Een wrijvingsblaar of drukblaar wordt veroorzaakt, wat de naam al aangeeft, door een langdurige wrijving of druk op de huid. Deze blaar ontstaat door de wrijving van de opperhuid tegen de laag die eronder ligt. Bij een langdurige druk of wrijving geeft dit een reactie. Het vocht hoop zich op tussen deze huidlagen. Dit wordt ook wel het plasma genoemd. Het plasma wordt vrijgegeven wanneer de huid in bescherming moet worden genomen.
Doorprikken?
Men vraagt zich vaak af, mag ik deze blaar doorprikken. Een bloed- of brandblaar mag je absoluut niet doorprikken. Bij wrijvingsblaren ligt dit anders. Het is wel van belang dat dit netjes en met beleid wordt gedaan. Wanneer dit niet wordt gedaan is het ook mogelijk dat hier een infectie ontstaat. Bij het doorprikken van een drukblaar prik je alleen door de opperhuid heen. Het doorprikken zal er ook voor zorgen dat de pijn vrijwel gelijk weg gaat.
Het kan voorkomen dat doorprikken niet mogelijk is, voor deze opties zijn er blarenpleisters ontwikkeld. Deze pleister beschermt de huid tegen infecties. Maar dit is niet het enige voordeel van deze pleister. Het zorgt er namelijk ook voor dat nieuwe wrijvingen geen kans krijgen. Een andere behandeling voor drukblaren is het gebruiken van zinkzalf. Het droogt de blaar uit en onttrekt het vocht langzaam uit de blaar. Deze manier van genezen duurt over het algemeen wel langer dan de andere twee manieren.
Bloedblaar
De bloedblaar is als het ware een diepere drukblaar. Je kunt deze blaren ook goed met elkaar vergelijken. Een bloedblaar ontstaat door druk of beknelling, waardoor de vaatjes kapot gaan en er bloed onder de opperhuid komt. Een normale blaar vult zich met doorzichtig plasma, Bij de bloedblaar is de beschadigde plek wat dieper in de huid. Bloedblaren kunnen veel pijn doen maar gaan over het algemeen vanzelf weer over.
Net als bij de drukblaar is wrijving de oorzaak bij een bloedblaar. Wanneer de huid langdurig in aanraking is gekomen met een bepaalde druk of wrijving kan dit schade veroorzaken. Maar dit is niet de enigste oorzaak, Het kan namelijk ook ontstaan door een plotselinge grote druk of wrijving op de huid. Hierbij kun je denken aan een schaafwond, het wrijven langs de brug bij turnen of je vinger tussen een materiaal of voorwerp. Een bloedblaar ziet er in het begin nog rood uit. Later krijgt deze blaar een donkere of zwarte kleur. Het kan er ernstig uit zien, gelukkig is dit niet iets om je zorgen om te maken. Het is zelfs goed voor je genezing. Het houdt in dat je bloed aan het stollen is en de eerste stap in het genezingsproces is gezet.
Genezing van een bloedblaar
In principe zal een bloedblaar uit zichzelf weer genezen. Binnen een a twee weken zal de bloedblaar helemaal genezen zijn. Wel zijn er een aantal mogelijkheden die je kunt uitvoeren om de pijn te verzachten. Het is handig om gelijk na het krijgen van een bloedblaar de blaar te koelen met ijs of koud water. Dit kan ervoor zorgen dat de pijn minder wordt. Een andere tip voor een snellere genezing is toch wel rusten. Soms is het niet altijd mogelijk bijvoorbeeld door een vervelende plek dan wil een pleister ook nog wel eens helpen. Een pleister helpt in ieder geval al wel om de huid te beschermen tegen infecties. Wat absoluut niet mag is het doorprikken van de blaar. Dit kan voor ernstige infecties zorgen en dat is het laatste wat je wil.
Bij enkele gevallen is er niet te achterhalen waardoor de bloedblaar is ontstaan. Wanneer je het zelf niet weet is het aan te raden om hiermee na de huisarts te gaan. In zeldzame gevallen kan hier een achterliggende ziekte of aandoening achter zitten. Wanneer het genezingsproces erg lang duurt kan een bezoek aan de huisarts ook verstandig zijn. De huisarts kan je op dat moment helpen met het leegzuigen van de blaar. Dit wordt gedaan met een speciale injectiespuit zodat er geen kans is op mogelijke infectie.
Brandblaar
Het kan natuurlijk voorkomen dat je je per ongelijk stoot aan een extreem warm of koud apparaat of een vloeistof. Het komt in Nederland maar al te vaak voor. Deze variant blaar ontstaat als de huid in contact komt met extreme hete, maar ook bij extreme koude vloeistof of materialen. Wanneer dit gebeurt ontstaat er een tweedegraads brandwond. Er hoop vocht op tussen de lederhuid en de opperhuid. Deze blaar is te herkennen aan het blaasje wat op de huid ontstaat en vult met helder vocht.
De eerste stap die je zelf moet zetten na het krijgen van een brandblaar is koelen. Koel de plek voor 15 tot 20 minuten onder een lauwe kraan. Voor de kleinere brandblaren kun je goed koelen met een kraan. Bij de grotere brandblaren is het ook mogelijk om een douche of een bad te gebruiken. Ook is het aan te raden gelijk de eerste hulp te benaderen. Kleding wat eventueel vast geschroeid is, dien je te laten zitten. De kleine oppervlakkige tweedegraads brandblaren zijn goed zelf te behandelen. Na het koelen kan men brandwondenzalf erop smeren voor de verkoelende werking.
Daarna is het wel zaak om een steriel gaasje of een speciale blarenpleister te gebruiken. Plas wel op dat het gebruik van brandwondenzalf en een steriel gaasje of een speciale blarenpleister ervoor kunnen zorgen dat de huid aan de pleister vast komt te zitten. Wat absoluut verboden is, is het doorprikken van een brandblaar. Dit kan voor infecties zorgen. Het is dan ook strikt verboden.
Genezing
Het goede nieuws van een brandblaar is dat deze tweedegraads wond meestal vanzelf geneest. Het is meestal niet nodig om hiervoor een behandeling te nemen. Het is bij deze tweedegraads brandwond wel afhankelijk van een aantal factoren. Hoe dieper de brandwond, hoe langer en moeilijker het genezingsproces duurt. Bij een niet al te diepe brandwond kan de blaar na enkele dagen alweer genezen. Bij een wat diepere brandblaar kan het soms meerdere weken duur. Hoe minder de zweetkliertjes en haarwortels zijn beschadigd, des te sneller de wond zal genezen. Helaas ligt een infectie altijd op de loer. Daarom is het van belang om een brandblaar goed te beschermen. Als een blaar stuk gaat, wat eerder gebeurt bij grote brandblaren, kan een infectie veel roet in het eten gooien.
Open of gesloten blaar
- Gesloten blaar
Wanneer de blaar nog gesloten is, laat deze dan ook dicht. De blaar is op deze manier nog goed afgedekt en geneest uit zichzelf weer. Je kunt de blaar het best afplakken met een pleister.
- Open blaar
Als de wond open is, dan is het van belang dat de blaar goed schoon wordt gemaakt. Daarna kun je de blaar het best afplakken. Afhankelijk van welke soort blaar kun je deze afplakken met een pleister of steriel verband. Zorg er bij het verband wel voor dat deze ruim over de blaar zit. Ook moet je goed kijken dat er geen plooien in zitten en het verband niet kan schuiven. Na een dag mag je het verband alweer vervangen.