Spierpijn; wat is het precies en hoe kom je er snel van af?
25 april 2021 
4 min. leestijd

Spierpijn; wat is het precies en hoe kom je er snel van af?

Iedereen heeft het wel eens gehad: spierpijn. Vervelend, omdat het soms echt pijn kan doen. Die vervelende trap die je op moet lopen als je spierpijn hebt in je benen. Of niet kunnen lachen door pijnlijke buikspieren. Gelukkig gaat het vanzelf weer over. Wat is nu eigenlijk precies spierpijn en wat kan je er aan doen?

spierpijn

Wat is spierpijn?

Er zijn twee verschillende soorten spierpijn. Je kunt spierpijn hebben doordat er hele kleine scheurtjes in de spieren komen of door de afscheiding van melkzuur in de spieren. Spieren die je normaal niet veel gebruikt en die opeens zwaar belast worden zijn extra gevoelig voor spierpijn. Als je nooit buikspieren traint is de kans dus groot dat je de dag erna spierpijn in je buik hebt. Je kunt spierpijn ook nog verder onderverdelen in vroege en late spierpijn.

Vroege spierpijn is pijn die tijdens of direct na het sporten ontstaat. Dit komt door dat spieren melkzuur produceren wat vervolgens in het bloed komt. Meestal gaat de pijn binnen een aantal uur weer weg. Late spierpijn is pijn die pas na ongeveer 12 uur ontstaat. Deze pijn komt doordat er kleine scheurtjes in het bindweefsel van de spier zijn gekomen. Het gaat minder snel weg dan vroege spierpijn maar gelukkig heb je er vaak niet meer dan 2 dagen last van.

Welke soort spieren gebruik je met sporten?

Als je het hebt over de spieren die je gebruikt met sporten heb je het over de skeletspieren. Skelet spieren zijn de spieren die beweging mogelijk maken. Ze hechten altijd op twee of meer punten aan pezen die weer verbonden staan met het skelet. Vandaar ook de naam skeletspier. De meeste skelet spieren hebben een tegen hangende spier die beweging de andere kant op mogelijk maakt. Zo heb je de biceps en triceps die zorgen voor het buigen van je arm.

De buik en rug spieren die het mogelijk maken om voorover te buigen en weer recht op te komen. Maar ook je bovenbeenspier en je hamstring werken samen. Vaak werken er meerdere spieren tegelijk om een bepaalde beweging mogelijk te maken.

Daarom is het belangrijk dat je de samenwerkende spieren beide even goed traint. Als je grotere biceps wilt moet je ook je triceps trainen en als je een sixpack wilt zul je ook je rug moeten trainen.

Wat kan je doen tegen spierpijn?

Meestal helpt het als je een warme douch neemt of even in bad gaat. Warmte versnelt namelijk de bloedsomloop waardoor er meer zuurstof naar je spieren kan en de kleine scheurtjes beter herstellen.
In beweging blijven is ook een goed idee zodat je niet stijf wordt. Teveel bewegen of zware oefeningen doen is geen goed idee omdat die oefeningen de spier meer kunnen laten scheuren en de pijn dus verergeren. Een rondje lopen of een klein stukje fietsen zijn rustige activiteiten die je wel kunt doen met spierpijn.
Er bestaan ook heel veel soorten sport en spiergel die je op de pijnlijke plekken kan smeren. Sommige gels verwarmen de spieren en andere bevatten stoffen die de pijn voor een bepaalde tijd kunnen verlichten.

Hoe voorkom je spierpijn?

Het allerbelangrijkste om spierpijn te voorkomen is een warming-up doen voordat je gaat sporten. Je bereidt de spieren voor en maakt ze vast warm voor de rest van de training. Zo wennen je spieren  aan bewegingen en kunnen ze beter werken en meer kracht geven tijdens de training. Daarnaast is het belangrijk om rustig op te bouwen. Ga bijvoorbeeld niet in een keer 10 kilometer hardlopen maar begin eerst met een paar kilometer. Wanneer het goed gaat kan je de afstand of intensiteit van een bepaalde oefening vergroten. Eventueel kan je na een aantal weken een keer vaker in de week gaan trainen of langer door trainen. Daarbij is het wel belangrijk dat je niet te snel te veel gaat trainen.

Voldoende slapen kan ook helpen tegen spierpijn omdat je spieren tijdens het slapen beter herstellen dan wanneer je wakker bent. Je lichaam is helemaal ontspannen tijdens je slaap en dat is de ideale situatie voor herstel. Daarnaast krijg je er ook meer energie voor die je lichaam kan gebruiken om je spier te herstellen.

De juiste sportkleding heeft ook een grote invloed op het wel of niet krijgen van spierpijn. Kleed je warm genoeg zodat spieren warm blijven. Maar kleed je zeker ook niet te warm want dan kan je lichaam de warmte niet meer kwijt. Een jasje aan doen of een korte broek onder een lange aan doen is het makkelijkste. Je kunt dan je spieren goed warm houden aan het begin en makkelijk kleding uittrekken mocht het te warm worden. Na de training kan je dan ook weer makkelijk kleding aan doen zodat je spieren niet te snel afkoelen.

Trainen met een professional

Het is natuurlijk altijd een aanrader om met een professionele trainer te werken die de juiste oefeningen en trainingen kan geven. Hij of zij kan je helpen met een bepaald trainingsschema of de goeie houdingen tijdens het sporten. Er zijn genoeg clubs waar je je bij kan aansluiten en in de sportschool zijn er vaak ook genoeg mensen die rondlopen waaraan je hulp kan vragen.

Mocht je nou geen lid willen worden van een vereniging of club dan kan je altijd nog zelf sporten. Op internet zijn veel filmpjes te vinden over de juiste houdingen en de beste tips voor bepaalde oefeningen. Er staan ook duizenden verschillende work-outs op van beginners niveau tot gevorderden. Of vraag een bekende die goed is in een bepaalde sport om samen met jou te sporten. Wel zo gezellig.

samen-sporten

Over de schrijver
Ik ben Maud Zentveld, fanatieke sporter, coach en gastblogger.
Reactie plaatsen