Tips voor buiten sporten bij koud weer; welke kleding draag je?
07 februari 2021 
4 min. leestijd

Tips voor buiten sporten bij koud weer; welke kleding draag je?

Je herkent het vast wel. Je wil lekker naar buiten om een rondje te lopen of zelfs een actieve work-out te gaan doen, maar het is buiten ijskoud. De juiste kleding met buiten sporten bij koud weer is heel erg belangrijk. We gaan je uitleggen waarom en geven je een aantal tips.

buiten-sporten-sneeuw

Waarom is het dragen van de juiste kleding van groot belang?

Tijdens de koude winterdagen is het heel erg slim om thermokleding te dragen. De thermokleding zorgt namelijk voor een goede opname van zweet. Daarnaast werkt deze soort kleding ook nog eens isolerend, maar laat het wel lucht door. Deze combinatie zorgt ervoor dat je het warm genoeg hebt in de kou bij buiten sporten, maar niet meteen oververhit raakt.

Het drielagenprincipe

Het woord zegt het eigenlijk al: 3 lagen. Je draagt drie lagen kleding om ervoor te zorgen dat je tijdens de koude winterdagen niet onderkoeld raakt op het moment dat je buiten een activiteit uitvoert. Het drielagenprincipe houdt in:

  1. Je begint met een basis laag: de thermokleding. Zoals net al benoemd is het belangrijk dat deze jou niet alleen verwarmt, maar dat het ook moet ventileren en vocht moet kunnen afdrijven. Op deze manier zorg je ervoor dat je huid droog blijft en dat is ontzettend belangrijk. De drie plekken waar jij het meeste vocht verlies zijn op je rug, onder je oksels en aan de binnenzijde van de ellebogen. Op deze plekken is de ventilatie extra belangrijk.
  2. Ten tweede draag je een tussenlaag die zorgt voor het isoleren. Deze laag draag je dus over je basis laag heen. Voor de tweede laag heb je een aantal keuzes. De keuze die je maakt, ligt aan hoe koud het buiten is. Een voorbeeld van de tweede laag, ook wel tussenlaag genoemd zijn: een trui gemaakt van merinoswol of fleece is een hele goede keuze. Tijdens een inspanning produceert je lichaam warmte, deze warmte wordt door de isolerende laag vastgehouden
  3. De derde laag, maar zeker niet de minst belangrijk is de shell. Het is een laag die zorgt dat er vocht nog steeds naar buiten kan, maar waar van buiten geen wind of regen door naar binnen kunnen komen. Denk aan de stof Gore-Tex. Dit is een soort materiaal die in staat is om te kunnen ademen, maar daarnaast is dit materiaal ook nog eens wind- en waterdicht.

Voordelen van winter kleding

Naast het drielagenprincipe heeft het dragen van winterkleding in lagen nog een voordeel. Als je een activiteit uitvoert met hoogteverschillen is dit van groot belang. In de bergen kan de temperatuur namelijk in een keer supersnel omslaan en dan is het superfijn als je daarop kan anticiperen. Door het dragen van kleding in laagjes, kan je snel een laagje extra aantrekken als het kouder wordt of juist een laagje uittrekken als de temperatuur stijgt. Zo kun je tijdens het buiten sporten eenvoudig anticiperen op de weersomstandigheden.

Tips voor het buiten sporten tijdens koude winterdagen

  • Hang je kleding voor je het aan trekt over de verwarming of stop je kleding in een droger. Dit zorgt ervoor dat je nog langer warm blijft. Draag ook een muts en handschoenen, want je verliest veel warmte via je hoofd en handen.
  • Smeer een laagje vet, zoals vaseline op je hals en je gezicht. Dit zorgt namelijk voor een extra laagje bescherming tegen de kou.
  • Wil je hardlopen, maar vind je het moeilijk door de koude temperatuur? Doe dan een intervaltraining. Intervaltraining is met de lage temperatuur namelijk het beste. Doordat je voortdurend een afwisseling van intensiteit en tempo hebt, breng je je bloedsomloop goed op gang.
  • Drinken! Een tip die niet veel tijd in beslag neemt, maar wel mega belangrijk is. Vergeet dus niet te drinken. Het beste kan je iets warms drinken, want dan warm je je lichaam van binnenuit goed op. In de winter bestaat namelijk het gevaar dat je veel te weinig vocht binnenkrijgt, omdat je lichaam minder goed aan geeft dat je dorst hebt. Ook bij de lage temperatuur zweet je en de combinatie met de droge winterlucht zorgt sneller voor uitdroging.
  • Tijdens het buiten sporten is het slim om met hardlopen eerst tegen de wind in te lopen en op de terugweg met de wind mee. Doordat je zweet, verlies je sneller warmte. Met de wind in de rug koel je dan dus minder snel af.
  • Zorg tijdens het buiten sporten ervoor dat je met iemand loopt die groter en breder dan jij is, dan kan diegene mooi voor jou de wind op vangen en heb jij daar nog eens minder last van 😉

buiten-hardlopen

Wat houdt mij nog meer warm, naast kleding?

Naast dat we het hebben gehad over de kleding die je moet dragen om tijdens de koude winterdagen warm te blijven, is het ook super belangrijk dat je op andere manieren goed voor je lichaam zorgt. Het dragen van de juiste kleding is om er vooral voor te zorgen dat je je lichaam warmt houdt van buitenaf, maar van binnenuit is net zo belangrijk.

  • Drink een lekkere kop thee, koffie of chocolademelk
  • Neem een kruik of pittenzak
  • Zorg voor een goede verwarming of kachel in huis
  • Eet warm fruit, zoals een appel uit de magnetron
  • Dans lekker mee op de muziek van de radio
  • Doe niet onnodig de deuren en ramen van je huis open
  • Leg handdoeken neer op de plekken waar nog tocht / kou vandaan komt, op deze manier stook je ook niet onnodig en houd je je huisje en jezelf lekker warm.

Starten met buiten sporten

Wil jij graag starten met buiten sporten, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Of mis je de motivatie, een duidelijk doel of een trainingsschema? Kijk dan eens op website van Beter OCR!

 

 

 

Over de schrijver
Ik ben Maud Zentveld, fanatieke sporter, coach en gastblogger.
Reactie plaatsen