Beginnen met slacklinen

Hoe begin je met slacklinen?

Slackline kopen

Om te kunnen beginnen met slacklinen heb je natuurlijk een slackline nodig. Er zijn heel veel plekken waar je ze kunt kopen. Bijvoorbeeld bij de Decathlon of bij een klimwinkel. Er zijn ook winkels die gespecialiseerd zijn in slacklines zoals Gibbon en Slacktivity.

Bij een slackline heb je een spanratel nodig om de band te kunnen spannen. Bij de meeste slacklines zit de spanratel erbij in. Let hier goed op als je een nieuwe slackline koopt! Boombeschermers zijn zeker ook aan te raden. Boombeschermers doe je om een boom heen voordat je de slackline er omheen wikkelt zodat de schors niet kapot gaat.
 Eventueel kun je matjes aanschaffen om onder de slackline te leggen. Het is geen ‘must’ omdat je het bijvoorbeeld ook heel goed boven het gras of wat zand kunt doen. Het is natuurlijk wel fijner mocht  je toch vallen.  

Het slacklinen zelf

Het makkelijkste is om met een korte slackline te beginnen. Denk aan een afstand van ongeveer 5 meter of zelfs minder. Een bredere band is ook makkelijker om mee te beginnen, je hebt dan meer grip op de band met je voeten. Hoe strakker je de slackline spant hoe makkelijker je er over heen kunt lopen. Als je je slackline hebt gespannen kies je een punt waar je naar toe kunt kijken als je op de slackline staat. Bijvoorbeeld het einde van de slackline of een punt in de verte. Begin op een been en probeer je balans te houden door met je armen en je andere been heen en weer te bewegen. Eventueel kan je ook eerst even met hulp op de slackline gaan staan om het gevoel van een slackline een beetje door te krijgen.

Belangrijk is dat je je voeten recht naar voren zet tijdens het lopen en niet over dwars. Je kunt nu stapje voor stapje vooruit lopen. Kleine stapjes zetten is het makkelijkste. Ook is het heel belangrijk dat je losjes op de slackline staat. Probeer je spieren te ontspannen en niet als een stijve hark te staan. Het helpt vaak om een klein beetje door je knieën te gaan tijdens het lopen.

Je kunt natuurlijk eerst het balanceren op de slackline beter gaan oefenen voordat je begint met lopen. Begin met een zo strak mogelijke slackline en maak hem wat losser wanneer het beter gaat. Ook is het vaak makkelijker om dicht bij de paal of boom waarin je de slackline hebt bevestigd te gaan staan. Dat is het strakste punt namelijk. Begin op een been zodat je met je andere been en je armen je lichaamshouding kunt corrigeren. Als dat goed gaat kunt je op twee benen gaan staan.

Als je na een tijdje goed kunt balanceren en al stukjes kunt lopen kan je gaan beginnen met de eerste trucs. Op internet zijn heel veel trucs te vinden, maar de makkelijkste waar je mee kunt beginnen is het draaien. Je kunt dan een halve draai maken aan het eind van de slackline zodat je ook weer terug kunt lopen naar de ander kant. Een ander leuke truc voor beginners is de ‘drop knee’. Een truc waarbij je door je knieën gaat en met een knie de slackline probeert aan te raken om vervolgens weer te gaan staan.


Op facebook zijn veel slackline community’s te vinden. Wil je beter worden in het slacklinen en het samen met anderen doen? Zoek dan vooral naar zulke community’s. Je kunt zoeken via de term ‘slackline’. Mensen in die community’s kunnen je tips geven over je technieken en helpen om beter te worden. Samen trainen is natuurlijk altijd erg leuk. Je kunt elkaar dan uitdagen en natuurlijk helpen!