Slacklinen; wat is het voor sport, en waar kun je het oefenen?
21 juni 2021 
5 min. leestijd

Slacklinen; wat is het voor sport, en waar kun je het oefenen?

Wat is slacklinen precies en hoe is het eigenlijk ontstaan? Hoe begin je met slacklinen en wat zijn de eerste trucs die je kunt gaan leren? Lees de antwoorden op deze vragen hieronder!

slacklinen

Wat is slacklinen?

Slacklinen is een sport waarbij je op een strakgespannen band probeert te balanceren. De band is dynamisch en reageert daardoor op jouw bewegingen. Het is daardoor mogelijk om verschillende trucs op de band te doen. Het balanceren vraagt coördinatie, evenwicht en concentratie. Je kunt slacklinen voor de ontspanning, maar je kunt ook trainen voor wedstrijden of andere sporten. Denk bijvoorbeeld aan het balanceren wat je ook bij turnen nodig hebt. Maar ook voor het surfen kan je goed trainen of een slackline.

Hoe is slacklinen ontstaan?

Slacklinen is heel lang geleden bij toeval uitgevonden. Bergbeklimmers in Amerika zochten naar iets om te doen tijdens het slechte weer. De wanden waren te glad om op te klimmen tijdens de regen. Ze spanden kunststof banden tussen bomen en gingen daar op balanceren. Europese klimmers namen het over en zo kwam het ook in Europa terecht. In 2007 vond Gibbon een manier om het veiliger en toegankelijker te maken voor iedereen. Hij ontwierp een slackline met een spanratel. Hierdoor was het gemakkelijker een slackline op te zetten en kon iedereen er gebruik van maken.

Disciplines

Bij het slacklinen zijn er verschillende disciplines. Het lowlinen gebeurt op een lage hoogte en de slackline wordt meestal tussen 2 bomen of palen gespannen. Bij higlinen wordt de slackline juist op een zo hoog mogelijke hoogte gehangen. Meestal gebeurt dit met zekering. Longlinen is de discipline waarbij je een zo groot mogelijke afstand aflegt. Het record ligt op wel 2 kilometer! Voor deze discipline moeten speciale merken van slacklines worden gebruikt om de lange afstanden veilig te houden. Een discipline die je vaak ziet is het rodeo linen. Het doen van allerlei verschillende trucs op een slackline. Dit zie je veel voorbij komen op social media of bijvoorbeeld in het circus. Als laatste heb je nog het waterlinen. Het slacklinen over water.

slacklinen-water

Wat heb je nodig om te slacklinen?

Een slackline bestaat meestal uit 10, 15 of 25 meter band. De uiteinden bevatten beide een lus. Let er op dat je band gebruikt dat geschikt is voor het slacklinen! Alle slacklines die je koop moeten een CE-keurmerk hebben. Je hebt ook een spanratel nodig om de band te kunnen spannen tussen bijvoorbeeld 2 bomen. Span je de slackline tussen 2 bomen dan is het ook aan te raden boombeschermers te gebruiken zodat de barst en stam niet zullen beschadigen.

Hoe span je een slackline?

Zoek twee stevige punten waar je een slackline tussen kan spannen. Denk aan bomen en palen. Let er ook op dat er geen scherpe voorwerpen als glas of takken op de grond liggen waar je je aan kunt bezeren. Doe het deel met de ratel als eerst om de boom en haal de ratel door de lus heen. Denk aan een boombeschermer zodat de boom niet kapot gaat! Vervolgens ga je naar de andere kant en wikkel het lange deel om de boom en haal het helemaal door de lus. Loop met het lange deel naar de ratel toe en zorg dat de band niet gedraaid is. Je kunt het lange deel nu door de ratel halen en de slackline aanspannen. Vergeet niet de vergrendeling weer op de spanratel te zetten.

slackline-opzetten

Hoe begin je met slacklinen?

Het is verstandig om met een brede band en een kleine afstand te beginnen. Hoe strakker de slackline namelijk is gespannen hoe makkelijker het is. Zoek een punt waar je naar kunt kijken. Het makkelijkste is om het uiteinde van de slackline te nemen. Door op een voet te gaan staan kun je met je ander voet je balans houden. Gebruik ook je armen om evenwicht te houden. Zet je voeten met je tenen richting de ander boom en dus niet over dwars. Je kunt nu stapje voor stapje vooruit lopen. Belangrijk is om losjes op de slackline te staan. Door dat de slackline dynamisch is reageert het op jouw bewegingen. Hoe losser jij staat hoe strakker en stiller de slackline hangt.

Het oefenen van het balanceren op een slackline voor het lopen kan ook helpen. Hoe strakker de slackline is hoe makkelijker het balanceren is en dicht bij de boom is de slackline het strakst. Je kunt dus het beste dicht bij de boom beginnen en steeds een stukje verder naar het midden. Begin op 1 been zodat je je ander been kan gebruiken om je lichaam te corrigeren. Het helpt vaak om een klein beetje door je knie te zakken zodat je makkelijker heen en weer kunt bewegen.

Als je na een tijdje goed kunt balanceren kun je beginnen met lopen. Zet je voeten steeds een klein stukje voor de ander voet en blijf naar het einde van de slackline kijken. Zodra je naar je voeten gaat kijken is de kans groter dat je je balans verliest. Kun je de hele afstand van de slackline lopen? Maak de slackline dan wat langer of span hem minder strak. Je zult zien dat dit een behoorlijk verschil kan maken.

De eerste trucs

Als je het balanceren en het lopen onder de knie hebt kun je beginnen met verschillende trucs. De trucs die je het beste als eerst kun leren is draaien. Je kunt een halve draai maken, maar ook een hele of zelfs een anderhalve. Als je eenmaal kunt draaien kan je heen en weer gaan lopen op je slackline om langere afstanden te lopen. Een andere goeie truc om te beginnen is de ‘drop knee’ waarbij je door je knieën buigt en een van je knieën de slackline aan raakt. Inmiddels zijn er heel veel trucs bedacht. Voor inspiratie kan je op internet kijken of bijvoorbeeld op Youtube.

 

 

 

Wedstrijden

Over de hele wereld zijn verschillende slackline wedstrijden te vinden waar veel mensen aan deelnemen. Pas sinds een jaar is er een officiële bond die de wedstrijden coördineert. Langzamerhand komen er steeds meer grote slackline merken die een wedstrijd organiseren of sponsoren. Een voorbeeld daarvan is de Gibbon World Cup. Gibbon is al sinds 2007 een bedrijf dat zich specialiseert in slacklines en de benodigdheden voor het slacklinen.

Bekende merken

De bekende merken binnen het slacklinen zijn Gibbon en Slacktivity en Elephant. Alle drie de bedrijven focussen zich al lang op de slacklinesport. Gibbon was het eerste bedrijf dat een officiële slackline uitbracht met een spanratel erbij. Daarna zijn er vele verschillende slacklinen gevolgd. Denk aan verschillende kleuren, lengtes en breedtes, maar ook aan speciale slacklines voor kinderen of beginners. Ook voor de gevorderden worden er allerlei verschillende soorten banden gemaakt. Bijvoorbeeld banden die meer geschikt zijn voor lange afstanden of banden die beter geschikt zijn om trucs op te doen. De kwaliteit van de slacklines is natuurlijk hoog maar er zit toch een verschil zodat er voor iedereen uit iedere prijsklasse iets bijpassends te vinden is.

Community

Je kunt slacklinen individueel doen, maar vaak is het met meer veel gezelliger. Je kunt elkaar uitdagen door nieuwe trucs of uitdagingen te bedenken voor een ander. Maar je kunt ook elkaar helpen door feedback te geven of in de buurt staan om de ander op te vangen mocht de persoon vallen.

Op Youtube zijn er veel oefenvideo’s te vinden. Via facebook zijn er veel slackline groepen te vinden en je kunt bijvoorbeeld lid worden van een slackline community

Over de schrijver
Ik ben Maud Zentveld, fanatieke sporter, coach en gastblogger.
Reactie plaatsen