Calisthenics; wat is het voor sport, en waar kun je het trainen?
20 juni 2021 
2 min. leestijd

Calisthenics; wat is het voor sport, en waar kun je het trainen?

Wat is calisthenics? Een vrij nieuwe, maar zeker populair wordende sport. Lees er in deze blog alles over!

calisthenics

Waar komt het vandaan?

Calisthenics is een Engels woord dat is afgeleid uit twee Griekse woorden. Kalos en Sthenos. Ze betekenen schoonheid en kracht, letterlijk dus ‘mooie kracht’. Het komt neer op de esthetiek van de bouw van het lichaam en door middel van training.
Wat Calisthenics anders maakt als kracht training in bijvoorbeeld een kracht honk is dat er geen gebruik wordt gemaakt van gewichten. Bij calisthenics gebruik je je eigen lichaamsgewicht in je training en als weerstand.

Training

Voor iedere spiergroep bestaan er honderden oefeningen in de calisthenics wereld. Er komen steeds nieuwe bij doordat je nieuwe oefeningen kunt bedenken. Je kunt creatief zijn met oude oefeningen of er je eigen draai aan geven.

Het is belangrijk om je lichaam in een balans te hebben. Dat betekent dat alle spieren voldoende of evenveel worden getraind. Het makkelijkste kan je dat trainen door circuitjes te doen met verschillende oefeningen voor verschillende spiergroepen, zorg dat alles voldoende aanbod komt. Je kunt de intensiteit van de training verhogen door meer herhalingen of meer oefening toe te voegen. Ter inspiratie zou je een verschillende oefeningen op internet kunnen opzoeken.

Waarom starten met calisthenics?

Niet iedereen heeft de tijd of het geld om een abonnement bij een sportschool te nemen. In heel veel plaatsen is niet eens een sportschool in de buurt. Dankzij calisthenics kan je toch oefeningen doen en je lichaam trainen.
Houd je van de natuur of train je simpel weg liever buiten dan is calisthenics ook perfect voor jou. Je kunt naar een parkje gaan of bijvoorbeeld naar het strand. Voer een circuitje uit en je hebt je training weer gehad.
Als je door omstandigheden geen apparatuur ter beschikking hebt kun je calisthenics oefeningen doen om je kracht en conditie bij te houden. Denk bijvoorbeeld aan als je op vakantie bent. Door ’s ochtends op de camping of in het hotel 15 minuutjes een circuit te doen houd jij je lichaam gezond.

calisthenics-thuis

Voordelen van calisthenics

Het voordeel van calisthenics is dat je het overal kunt doen. In huis maar ook zeker buiten zijn er heel veel mogelijkheden. Met een beetje vrije ruimte kun je al beginnen met trainen.

Iedereen kan er aan mee doen. Je hebt geen materiaal nodig dus het blijft goedkoop en je hoeft niet speciaal naar bijvoorbeeld een sportschool te reizen. Ook kun je zo je vrienden bij elkaar roepen en oefeningen uitvoeren. Je kunt het zelfs met je broertjes, zusjes, ouders en kinderen doen!

Naast dat het makkelijk is om calisthenics overal te doen is het natuurlijk ook goed voor je lichaam. Je traint kracht, conditie en flexibiliteit. Deze drie dingen heeft je lichaam nodig om gezond en fit te blijven. Door regelmatig oefeningen te doen kan je lichaamsvet verminderen en spiermassa opbouwen. Meestal is een work-out van 30 minuten al genoeg!

Je kunt dus doen wat je wilt en wanneer je het wilt. Je bepaalt zelf de oefeningen, het tempo en de locatie van jouw work-out. Dat zorgt ervoor dat je calisthenics met veel plezier kunt doen.

Calisthenics parken

Tegenwoordig zie je steeds meer calisthenics parken opduiken in steden. Een parkje met allerlei verschillende rekken en rekstokken op verschillende hoogtes. Er wordt veel getraind door mensen uit de buurt. Je kunt lekker buiten trainen en een afwisseling maken met de normale oefeningen op de grond. De klassieke pull-ups zullen je dan ook om de oren vliegen. Allerlei combinaties over en onder de rekstokken door worden gefilmd en zie je vaak op social media verschijnen. Mensen dagen elkaar uit in de parken en bedenken nieuwe trucs. Vaak kun je makkelijk aansluiten bij groepen er gezamenlijk een work-out doen.

Op zoek naar oefeningen en inspiratie? Kijk dan hier verder!

Over de schrijver
Ik ben Maud Zentveld, fanatieke sporter, coach en gastblogger.
Reactie plaatsen