De wheel of steel bij OCR: do's en don'ts lees je hier
De wheel of steel is een van de bekendste obstakels. Het wordt ook wel de Spinner genoemd. Er zijn Europese en Wereldkampioenschappen van dit onderdeel. Ook zie je dit element wel eens op televisie. Wat zijn de do’s en don’ts wanneer je een wheel of steel wil voltooien in een toptijd? Wat moet je doen, en wat vooral niet?
Do’s bij de wheel of steel
- Gripkracht is super belangrijk voor dit obstakel. Je wilt niet vallen omdat je een van de stangen niet goed vast neemt of omdat je wegglijdt.
- Train je armspieren om lang te kunnen hangen:
- Hang aan een rekstok. Oefen het lang hangen aan een rekstok of pegboard. Blijf zeker enkele minuten hangen.
- Oefen pull ups en de verschillende variaties van deze oefening.
- Train uren aan de monkey bars. De wheel of steel, is als het ware een monkey bar die rolt, hangen maar!
- Wissel lange dead hangs af met dead hangs met schouderrol voor flexibele, lenige en sterke schouders.
- Zorg voor een perfecte voorwaartse monkey bar techniek. Dit wil zeggen dat je bij elke beweging je benen hoog optilt en vervolgens goed weg schopt. Zo creëer je snelheid en maak je het jezelf gemakkelijker.
- Houd tempo. Van het moment dat het wiel stil valt, is het niet gemakkelijk om het terug aan het rollen te krijgen. Zorg dat je een voldoende snel ritme hebt. Op die manier valt het wiel niet stil en is het gemakkelijker om de volgende stang te nemen.
Don’ts bij de wheel of steel
- Je benen te weinig gebruiken. Zwaai voldoende met je benen om tempo te creëren en dat ook aan te houden.
- Je handen vlak naast elkaar plaatsen. Zet je handen minsten op schouderbreedte, en liefst nog iets breder op de stang. Zo zwaai je vlotter naar de volgende.
- Zet nooit je beide handen op dezelfde stang. Je wilt vooruit gaan. Om het wiel te laten rollen is het belangrijk dat je steeds de volgende stang vastneemt.
Met deze do’s en don’ts schiet jij voortaan als een raket over de wheel of steel. Jouw nieuwe mantra is: blijven rollen!