Obstakels

Wat voor een obstakels kan je nou tegen komen bij een Obstacle run en wie bepaalt er nu eigenlijk welke obstakels er zijn?

Wat is een Obstacle run?

Een Obstacle run is een route waarbij hardlopen wordt gecombineerd met hindernissen waar je over, onder of doorheen moet. Het lijkt misschien voor een groot deel op het survivallen, maar dat is het  niet. Het verschil zit hem in de techniek. Bij survivallen heb je de technieken nodig om de run te kunnen doen, bij een Obstacle run heb je die techniek niet nodig, maar vooral de kracht.

Meest voorkomende materialen

Bij een Obstacle run bestaan bijna alle obstakels vaak uit hout gecombineerd met bijvoorbeeld banden, touwen, buizen en boomstammen. De obstakels worden opgebouwd met de materialen waardoor je er over, onder of doorheen kan. Denk bijvoorbeeld aan een houten muurtje waar je over heen moet klimmen of touwen waarmee je naar de overkant moet zwaaien.
 Vaak worden bepaalde delen van de run expres nat gemaakt waardoor je modder krijgt. Dat maakt de obstakels moeilijker, maar ook zeker leuker!

Veel voorkomende obstakels

De meest voorkomende onderdelen/obstakels zijn: muurtjes, banden, touwen, monkey bars en tijgeren.

  1. Bij bijna iedere run staan er wel een paar muurtjes achterelkaar waar je overheen moet klimmen, soms met behulp van een touw of met een opstap stukje. Er is vaak ook wel variatie met verticale muurtjes of schuine muurtjes.
  2. Banden worden vaak gebruikt als muur waar je van de ene kant naar de andere kant moet klimmen. Er worden dan 4, 5 of soms wel 6 banden boven elkaar gehangen. Door alle banden naast en boven elkaar kan je naar de overkant komen. Ook zie banden vaan als loopladder waar je dan in iedere band een stap moet zetten.
  3. Touwen zie je vaak als hulp middel bij hoge of lange obstakels, maar er zijn ook obstakels waarbij je alleen touwen gebruikt om naar de overkant te komen, bijvoorbeeld door te klimmen of door te zwaaien.
  4. De Monkey bars is natuurlijk een klassieker. Als kind kom je ze al tegen in de speeltuin, maar je zult ze ook zeker zien bij runs. Een hele rij buizen of stokken achter elkaar waardoor je hand voor hand naar de overkant ‘klimt’.
  5. Als laatste onderdeel zie je ook vaak het tijgeren terug. Onder netten, door de modder of door het water. Je zult dan vaak ook flink vies zijn na dit onderdeel. Soms kan je er op je knieën onderdoor, maar vaak zul je ook helemaal op je moeten gaan liggen.

Reactie plaatsen