Beginnen met boulderen

Hoe start je met boulderen?

Iedereen kan heel makkelijk beginnen met boulderen! Of het nu is als sport of als hobby, iedereen kan het doen.

Je hebt vast wel een klimhal in de buurt van waar je woont. Je zou daar eens een middag of avond naar toe kunnen gaan en proberen of klimmen wat voor je is. Meestal kun je in zo’n klimhal ook boulderen. Ook dat kun je dan proberen om te kijken of je het leuk vind.

Als je het een keertje zelf hebt geprobeerd kan je je bij veel klimhallen aanmelden voor proeflessen. Dat zijn meestal 1 of 2 lessen waar in je mee doet met een kleine groep. Je leert de basis van het boulderen en krijgt tips over technieken van een trainer/trainster. Als het bevalt kun je vervolgens standaard gaan mee doen met de lessen. Meestal is dat 1 keer in de week. Dat verschilt natuurlijk per hal en daarom kun je het beste even op de website van de hal kijken. Meestal is daar alle informatie te vinden die je nodig hebt.

Vind je boulderen wel leuk, maar wil je niet in groepsverband of niet met lessen gaan boulderen? Dat kan natuurlijk ook. Het handigste is dan om een abonnement te nemen bij een klimhal waardoor je vaker voor minder geld kan komen boulderen. Vaak zijn er ook andere mensen aanwezig en ook een toezichthouder. Je zou hen kunnen vragen om tips over je technieken.

Daarnaast is het bij boulderen heel belangrijk dat je veel kracht hebt. De meeste kracht die je gebruikt tijdens het boulderen komt uit je schouders, armen en handen. Maar ook je benen spelen een belangrijke rol. Het is daarom ook niet verkeerd om wat extra kracht training te doen. Je wordt daardoor sterker waardoor je beter kunt klimmen en ook beter technieken kunt gebruiken. 


Je zou bijvoorbeeld een keer in de week een work-out thuis kunnen, maar je kan natuurlijk ook naar de sportschool. Er is vaak zelfs de mogelijkheid om kracht training te doen in de boulder hallen. Je kunt bijvoorbeeld gewichten gebruiken en soms is er ook een gedeelte waar je je grip kracht kunt verbeteren.

Reactie plaatsen