Kipping pull-up

Kipping pull-up

Een kipping pull-up is een variatie op een normale pull-up. Doordat je met een kipping pull-up je hele lichaam gebruikt, om je kin boven de bar te krijgen is dit een makkelijkere versie om vol te houden. Dat is natuurlijk alleen als je de juiste techniek onder de knie hebt.

Deze oefening is voornamelijk goed voor je schouder en armspieren maar door de kipping beweging ook voor je buikspieren.

Ga aan de bar hangen met je handen op schouderbreedte. Vervolgens gebruik je je schouders en buik/rug spieren om een holbol beweging te maken waarbij je je heupen eerst naar voor brengt (hol) en vervolgens fel naar achter duwt (bol) zodat je vaart krijgt om je kin boven de stok te trekken. Dit is een lastige techniek om onder de knie te krijgen. Daarom hieronder wat oefeningen die je kunt doen als voorbereiding.

  1. De holbol beweging, ga aan de bar hangen met je handen op schouderbreedte. Maak nu de zwaai waarbij je je heupen van voor naar achter beweegt door met je schouders en buikspieren kracht te zetten.  
  2. Holbol beweging met halve pull-up, de volgende stap is om achter de holbol zwaai jezelf al eens stukje omhoog te trekken. Dit hoeft nog niet ver, ongeveer een centimeter of 10 is genoeg.
  3. Kip trainen op de grond, ga liggen op je rug op de grond. Buig je knieën en breng ze richting je hoofd. Je onderrug mag hierbij iets van de grond af komen. Schop vervolgens je benen uit richting de grond waarbij je je heupen de lucht in steekt. Als eind houding lig je dat als het goed is met je schouders en hoofd nog op de grond en zijn je benen onder je billen gebogen waardoor je eens soort driehoek creëert.