Doping gebruik tijdens een sportactiviteit; wat houdt het in?
15 februari 2021 
2 min. leestijd

Doping gebruik tijdens een sportactiviteit; wat houdt het in?

Doping gebruik; mag dat eigenlijk wel? Het gebruik van middelen tijdens een sportactiviteit waarbij je een prestatie moet leveren. Wat betekent het eigenlijk, welke soorten zijn er en waarom gebruiken sommige sporters deze middelen?

doping-gebruik

Wat betekent doping?

Doping zijn stoffen en methoden die verboden zijn door het Wereld Anti- Doping Agentschap, ook wel het WADA genoemd. Sporters die het niet meer zien zitten of geen geduld kunnen opbrengen om via de normale trainingen de trainingseffecten af te wachten, willen nog wel eens naar een verboden middel grijpen. Het gebruik van verboden middelen is een eeuwenoud probleem en is nauwelijks uit te roeien. Nieuwe ontdekking op dit gebied geven het gebruik ervan voortdurend nieuwe impulsen.

Welke soorten doping zijn er?

Als je gaat kijken naar de soorten die bestaan, dan kan je deze verdelen in twee groepen. De verboden stoffen en de verboden methoden. Daarnaast zijn er nog een aantal soorten middelen, maar deze vallen niet binnen deze twee groepen.

Verboden stoffen:

 • Anabole middelen: sieropbouw bevorderen
 • Stimulantia: verhoogde hartslag
 • Narcotica: verdovend, pijnstillend effect
 • Hormonen en verwanten stoffen: groeihormonen

Verboden methoden:

 • Cannabinoïden: cannabis, THC en CBD
 • Genetische – en celdoping: extra verbetering
 • Chemische – en fysieke manipulatie: urine
 • Bloed en bloedcomponenten manipuleren: meer zuurstof (O2)

Andere soorten:

Naast de stoffen en methoden zijn er nog een aantal middelen die worden gebruikt als doping. Denk hierbij aan het gebruik van alcohol, of specifieke soorten medicatie. Daarnaast worden ook beta blokkers en astma puffers ingezet als middel om beter te presteren op sportwedstrijden.

Hoe kan je doping eigenlijk controleren?

Het controleren van doping gebruik is erg belangrijk. Zodra een sporter tijdens een wedstrijd gebruik maakt van een verboden middel, wordt hiermee de prestatie eigenlijk vervalst. Maar hoe weet je nou eigenlijk of een sporter heeft gebruikt of gewoon echt goed is in een bepaalde sport? Drie manieren waarop je dit kunt controleren zijn:

 • Urine controlerendoping-controle
 • Bloedcontrole
 • Ademanalyse apparatuur voor alcohol

 

Waarom zijn sommige sporters bereid om doping te gebruiken?

Door doping te gebruiken lopen sporters het risico hun sportcarrière om zeep te helpen. Dat is nogal wat. Topsporter willen winnen, maar het lichaam heeft zijn grenzen. Sporters komen bij hun sportoefening allerlei problemen tegen. De ene sporter levert een strijd tegen pijn en optredende vermoeidheid. Waar bij de anders sporter het behouden van een juist lichaamsgewicht een probleem is.

En weer een ander merkt dat zijn kracht het laat afweten. Vaak is de fysieke belasting van de competitie enorm hoog, waardoor er weinig tijd is voor herstel. Telkens weer verlangt de sporter topprestatie van zichzelf, en anders het publiek of sponsoren wel. Elke wedstrijd weer moeten ze laten zien de beste te zijn en moeten ze opboksen tegen de angst om te falen. Sporters willen meer dan hun lichaam en geest van nature aankan. Soms zijn ze zo gedreven dat ze er alle voor over hebben, soms zelfs doping.

Over de schrijver
Ik ben Maud Zentveld, fanatieke sporter, coach en gastblogger.
Reactie plaatsen