Wat is het verschil tussen de monkey bars en monkey snakes?
02 maart 2021 
2 min. leestijd

Wat is het verschil tussen de monkey bars en monkey snakes?

Iedereen kent ze, de monkey bars. Maar ken je ook de monkey snakes? Deze zijn iets minder bekend, en ook iets venijniger. De monkey snakes zijn als het ware ronde monkey bars. Ze volgen hetzelfde principe. Je hangt aan de bar en slingert hand per hand naar de volgende bar.

monkey-snakes-trainen

Monkey snakes

Hoewel je de monkey bars in heel wat parken, speeltuinen en gyms terugvindt, zijn de monkey snakes zelden op openbare plaatsen terug te vinden. Gelukkig heb je er dezelfde spieren voor nodig als voor hun meer voorkomende variant.

Bij de monkey snakes zit het venijn in dat de bars niet alleen rond zijn, maar ook ronddraaien. Ze vormen een spiraal. Niet elke bar staat dus even hoog. Wat dit obstakel een extra dimensie geeft. Door tempo te maken, kan je de bar wat doen ronddraaien waardoor de bars lager en gemakkelijker grijpbaar worden.

Je traint dit obstakel op dezelfde manier als de monkey bars.

Trainen op de monkey bars

Iedereen trainde de monkey bars als vaak. Na verloop van tijd wordt het heen en weer gaan op deze horizontale ladder wel heel saai. Wij zetten vier oefeningen op een rij om je op een leuke manier klaar te stomen voor je volgende obstacle run.

Het weven

Bij het weven beweeg je niet van het begin van de ladder naar het einde, maar van links naar rechts. Je neemt twee baren vast en zet hand per hand over de baar zodat je over de breedte van de ‘ladder’ beweegt. Als je aan het einde van het korte stukje bent, zwaai je 1 arm naar de volgende baar. Nu beweeg je terug naar de andere kant. Ben je weer aan het uiteinde? Je zwaait weer naar de volgende baar. Zo weef je als het ware heen en weer over alle monkey bars.

De kat

Deze oefening kennen we allemaal uit onze jeugd. Wat was het toch leuk om ondersteboven te gaan hangen aan elke baar die we tegenkwamen!

Je plaatst beide handen op dezelfde bar. Tijdens deze oefening blijf je de hele tijd aan dezelfde baar hangen. Je lift je knieën en tilt ze over je hoofd. Je tuimelt naar achteren totdat je niet verder kan omwille van je schoudergewrichten. Dan tuimel je terug naar voor en laat je je knieën zakken. Doe het opnieuw.        

De typemachine

Net zoals bij het weven, beweeg je over de monkey bars van links naar rechts. Maar bij deze oefening staan je twee handen steeds op dezelfde bar. Je begint aan de rechterkant van bar 1. Je verschuift je linkerhand naar links en je zet je rechter er naast. Dat doe je tot je helemaal aan de linkerkant bent. Dan neem je de volgende baar vast en doe je hetzelfde maar naar de rechterkant. Bij de derde baar ga je terug naar links. Zo vervolledig je de monkey bars. Net zoals een typemachine beweeg je van rechts naar links en terug.

Pull ups

Ga eens ondersteboven hangen aan de monkey bars. Haak je knieën rond een bar en ga met je hoofd naar beneden hangen. Kruis je armen over je schouders en lift je bovenlichaam naar je knieën. Herhaal 30 keer.

Dankzij deze leuke oefeningen ben ook jij klaar om de monkey bars en monkey snakes aan te pakken. Laat ons weten wat jouw favoriete oefening is op de monkey bars!

Vind inspiratie voor al jouw workouts op Beter OCR en op ons leden platform.

Over de schrijver
Wij zijn er om jou te helpen met het overwinnen van alle technische obstakels in de sport!
Reactie plaatsen