Moving pegboard bij obstacle run; hoe haal je dit obstakel?

In deze blog ga ik je laten zien welke technieken er zijn voor het moving pegboard. Je leert waar je op moet letten tijdens je training, en op welke manieren je dit obstakel het best en snelst onder de knie krijgt. Veel lees- en trainplezier!

Lastig obstakel

Het moving pegboard is een obstakel dat voor veel obstacle runners best wel lastig is. Hieronder zie je een voorbeeld van het moving pegboard.

Er bestaan verschillende pegboards, in dit bovestaande geval is het een moving pegboard; deze beweegt. Er bestaan ook pegboards die statisch zijn, dus die bewegen niet. Dan zijn er  ook moving pegboards die omhooggaan in plaats van deze die naar voren gaat. Kortom, er bestaan veel verschillen varianten.

Daarnaast is er ook een variatie in het materiaal waarvan een moving pegboard gemaakt is. In dit geval zie je een ijzeren pegboard, ook met
ijzeren pegs.Ook zie je vaak veel houten pegboards, zowel bij obstacle runs als bij survival runs. Zoals ik al zei; het moving pegboard is een lastig obstakel voor veel obstacle runners, maar als je het technisch goed uitvoert is het best wel goed te doen.

Meest voorkomende problemen

Er zijn veel verschillende dingen waarop je kan letten als je het moving pegboard wil gaan halen. Tijdens de training kun je op problemen stuiten, waardoor het je maar niet wil lukken het obstakel te overmeesteren. Hieronder bespreken we de meest voorkomende problemen.

  • Verkeerde techniek: Veel obstacle runners hebben een verkeerde techniek. Er zijn verschillende technieken en het is natuurlijk niet zo dat ze allemaal per definitie goed of fout zijn. Maar je hebt veel verschillende variaties en het is goed om te kijken wat voor jezelf de meest efficiënte methode is. Het is natuurlijk belangrijk om efficiënt te zijn als obstacle runner zodat je meer energie overhoudt voor de rest van de run.
  • Geen ritme: Over het algemeen zie je vaak dat er geen ritme is bij obstacle runners. Hoe meer ritme er is, hoe vloeiender je het obstakel kan nemen.
  • Gespannen schouders: Dit is iets dat je heel veel ziet. Ik als oud-turner weet dat je liever geen gespannen schouders wil hebben. Je moet juist lekker kunnen hangen in je schouders, zo heb je veel meer bewegingsruimte.
  • Te weinig kracht en te weinig grip: Je moet voldoende kracht en grip hebben om te kunnen blijven hangen, dit zijn de fysieke voorwaarden die ermee te maken hebben.

Technieken bij moving pegboard

Er zijn ook verschillende technieken om op het moving pegboard van de ene kant naar de andere kant te komen:

  • Monkey bars techniek: In het voorbeeld in bovenstaande video toonde ik je de monkey bars techniek. Dit is
    één van de snelste technieken die er is, dat is ook wel een lastige techniek en een meer
    gevorderde techniek.
  • Zijwaarts: Deze wordt veel gebruikt, deze zou ik ook aanraden als je voor het eerst het moving pegboard wil gaan halen.
  • One-side monkey bars: Er zijn ook verschillende variaties van de monkey bar, bijvoorbeeld aan één zijde, achteruit en nog een paar andere manieren. Deze zou ik je minder aanraden. Ik ga je met name de eerste twee technieken laten zien.

Techniek: zijwaarts

Hieronder zie je een paar voorbeeld video’s van de zijwaartse techniek:

In bovenstaand voorbeeld zie je een video van Tibo. Je ziet dat je kan beginnen op een plateau, hij kiest ervoor om zijwaarts te gaan. Hij probeert het eerst met gestrekte armen en vervolgens zie je dat hij zich eerst optrekt en dan pas maakt hij een verplaatsing. En sluit zich daarna aan. Hij trekt zichzelf op, dan gaat hij opzij en sluit zich daarna weer aan. Hij maakt hierbij redelijk grote stappen. Toch is hij hiermee niet zo snel als bijvoorbeeld een monkey bars techniek. Dit is een redelijk effectieve methode. Je ziet ook dat dit een combi-obstakel is, na het moving pegboard moet hij meteen door met de ‘snake rings’.

Je moet dus genoeg energie overhouden als je het pegboard wilt halen. Omdat hij ervoor kiest om elke keer een buighang te maken en zichzelf op te trekken, kost het wel veel energie. En het kan daarom zijn dat je onderarmen snel verzuren.

De bovenstaande video is op het EK in Polen. Ook hier zie je een persoon die het  pegboard uitvoert. Hier zie je dat hij zich ten opzichte van Tibo continu in buighang probeert te verplaatsen. Hij heeft een buighang waarbij zijn armen steeds gebogen zijn, dus hij hangt niet in zijn schouders en hij probeert stapje voor stapje opzij te werken. Je ziet dat hij wat kleinere stappen maakt dan Tibo en daarmee zie je dus ook dat hij er iets langer over doet om het board te halen dan Tibo.

Hiervoor heb je heel veel kracht nodig om het uiteindelijk te kunnen halen. Dus de buighang is geen verkeerde techniek maar het kost wel heel veel energie. En je moet het voor jezelf weten of je het op die manier wil doen. Persoonlijk ben ik meer een voorstander van een techniek waarbij je echt hangt in je schouders, dus dat je niet je armen buigt maar dat je aan je armen kan hangen. Dat kost veel minder energie en zo kan je het veel langer volhouden. En daarmee kun je uiteindelijk ook makkelijker de monkey bars techniek doen.

Fasen

Het doorlopen van de moving pegboard bestaat uit 3 verschillende fasen.

  • Startfase: Dit is de beginpositie. In het voorbeeld van Tibo zag je een plateau. Op deze afbeelding zie je een buis waar je begint. Daarmee kan je bepalen of je bij de eerste begint of misschien kan je 1-2 gaten overslaan. Bekijk bij de race wel eerst
    even goed wat de regels zijn, want het kan zijn dat je soms verplicht bent om bij de eerste te beginnen en bij de laatste te eindigen. Mochten deze regels er niet zijn kan je er natuurlijk ook wat overslaan.
  • Transitiefase: Dit is het midden. In de video hierboven was ik aan het oefenen tijdens een run toen ik al klaar was. Toen haalde ik nog niet zo heel lang het moving pegboard, dus hier was ik nog niet heel erg gevorderd. Maar je ziet dat ik vaak oversla en de monkey
    bars techniek doorvoer. Toen ik begon deed ik hem aan de zijkant, dat vond ik toen makkelijker. Uiteindelijk ben ik de monkey bars techniek gaan oefenen. De transitiefase is het midden waarbij je een stuk moet overslaan en dan ga je over naar
    de eindfase.
  • Eindfase: Je maakt een zwaai en tikt vervolgens de bel aan. Dit zijn verschillende keuzes die je voor jezelf kan meenemen bij het oefenen en welke techniek je gebruikt. Daarbij moet je ook altijd nadenken hoeveel grip je hebt. Als je weinig grip hebt komt het bijvoorbeeld omdat je modder aan je handen hebt, dan ga je toch terug naar de zijwaartse techniek omdat je dan zeker weet dat je kan blijven hangen en verder kan. Als ik bijvoorbeeld droge handen heb kan het zijn dat ik er snel doorheen wil en de monkey bars techniek doorvoer, dus om die reden zou ik je ook adviseren om meerdere technieken te
    beheersen en te oefenen.

Technische analyse

Op dit voorbeeld zie je een poging die ik veel later heb gedaan, toen ik al veel vaker had geoefend met het pegboard. Hier zie je dat het al veel vloeiender gaat. Je zag bij het vorige voorbeeld dat ik iedere keer de peg bovenaan stak, hier sla ik eentje verder over. Dus nu kan ik meerdere gaten tegelijkertijd overslaan, je ziet dat het een stuk vloeiender geworden is.

Je ziet hier dus een snelle monkey bars techniek. Als ik de peg naar voren heb gestoken, zwaai ik eerst een beetje naar achteren. Daarmee krijg ik ruimte bij mijn hand om een peg op te tillen. Wanneer je hangt aan een peg komt er druk op de peg en blijf je steken in het ijzer. Daardoor is het moeilijk om jezelf te verplaatsen. Je wil dus dat je je peg een klein beetje optilt en je je vervolgens kan verplaatsen naar voren, dat is de truc van een moving pegboard.

Zwaaitechniek bij moving pegboard

Het helpt goed om een klein beetje die zwaaitechniek te hebben. Je ziet mij altijd een klein beetje naar achter zwaaien, dan til ik op en dan steek ik de peg erin. Ik beweeg hierbij van voor naar achter en via die manier kan ik dus veel makkelijker verdergaan met het pegboard.

De voorwaarde hierbij is dat je een goede grip hebt en dat je de techniek onder controle hebt. Maar ook voor een deel een goede hangtechniek hebt. Want als ik mijn armen gebogen zou hebben zou ik dit niet kunnen doen. Dat zou veel moeilijker zijn om de zwaai mee te nemen.

Omdat dit een moving pegboard is, heb je te maken met een dubbele zwaai. Jij zwaait als persoon, maar het obstakel zwaait ook Extra lastig dus! Dan is het natuurlijk helemaal belangrijk dat je techniek goed klopt. In dit geval maak ik goed gebruik van de energie van het toestel zelf. Waardoor ik makkelijker heen en weer kan zwaaien. Ik gebruik ook de zwaai van het pegboard, daarom zie je ook dat het zoveel beweegt. Dit is mijn favoriete techniek, die voor mij ook het meest efficiënt is, mits ik voldoende grip hebt.

Extra tips

  • Let op het materiaal van het pegboard, hout vs. ijzer: Bij een houten pegboard ligt het eraan hoe goed de peg draait in het board, anders zou ik de zijwaarts techniek gebruiken.
  • Oefen verschillende technieken: Als je een obstakel tegenkomt kan je van tevoren bedenken ‘Nu gebruik ik de zijwaarts techniek want het is glad of het is hout’. Zo kan je dat voor jezelf beslissen. Dat geeft je in ieder geval meer zelfvertrouwen tijdens een run.
  • Bepaal je voorkeurskant bij de zijwaartse techniek: Kies ervoor om links of rechts te gaan, mijn voorkeurskant is over het algemeen de rechterkant maar ik beheers ze allebei. Het is natuurlijk vervelend als je links gaat en je voorkeurskant is rechts en je moet dan gaan draaien. Dan kom je waarschijnlijk in de problemen.
  • Verbeter je grip: Zo kan je beter blijven hangen aan de pegs van het obstakel. Zoals je bij mij en bij Tibo zag hang je af en toe aan één arm en misschien mis je een keer een peg. Dan moet je natuurlijk wel kunnen blijven hangen om vervolgens alsnog de peg te verplaatsen. Dus je moet echt goed kunnen blijven hangen aan één arm.
  • Oefen het hangen los: Ik zou je ook zeker aanraden om ook het hangen zelf los te oefenen, dat je goed kan blijven hangen aan de peg. Je moet ook leren dat je niet je armen moet buigen maar je houdt liefst je armen gestrekt zodat je lekker kan hangen
    in je schouders.

Extra oefeningen: hangtechniek

Je kan bijvoorbeeld aan een stok gaan hangen en één voor één je armen opzij loslaten. Zo leer je om goed te hangen in je schouders. Zo wordt het verplaatsen een stuk makkelijker en dat is ook hetzelfde bij monkey bars. Je kan ook het zwaaien oefenen en eventueel ook zwaaien met verplaatsingen. Bijvoorbeeld naar voren of naar achteren of het optillen van je armen.

Het oefenen van het zwaaien is heel erg belangrijk en het is iets dat obstacle runners over het algemeen heel
weinig oefenen. Ik heb natuurlijk het voordeel dat ik heb geturnd dus voor mij is het zwaaien een eitje. Maar een zwaai is heel technisch en dat kan je enorm helpen bij je obstakels.

Het oefenen van monkey bars kan ook gewoon heel erg goed helpen. Hier zie je ook dezelfde techniek een beetje terugkomen zoals het voorbeeld van mijn poging bij het pegboard. Hier ga ik ook een klein beetje naar achter en dan pas ga ik verplaatsen naar voren. Dus je ziet dat de monkey bars techniek heel goed terugkomt bij het pegboard. Dus hoe beter je de monkey bars techniek kan, hoe makkelijker uiteindelijk je moving pegboard wordt, mits je ook voldoende grip hebt. Het is zeker een aanrader om naar een calisthenics park toe te gaan en even je monkey bars te gaan upgraden.

Meer tips?

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze tips en dat je genoeg inspiratie hebt om te oefenen en je de volgende keer het pegboard haalt. Het is een belangrijk obstakel omdat je over het algemeen een flinke penalty krijgt of je moet zelfs je hesje of je bandje inleveren, dus je wil graag zeker weten dat je hem altijd haalt. Op onze website  hebben we allemaal verschillende downloads die je gratis kan downloaden. Daarnaast hebben we diverse trainingsprogramma’s en ons lidmaatschap. Als je bij ons lid bent krijg je toegang tot al onze programma’s.

Ik wens je nog veel succes met het oefenen van het moving pegboard en wellicht zie ik je een keer op een run!