Reflex trainings bril: wat houdt het in en is aanschaf de moeite waard?
27 maart 2024 
11 min. leestijd

Reflex trainings bril: wat houdt het in en is aanschaf de moeite waard?

Reflex brillen, ook wel bekend als reactiebrillen of Stroboscoop brillen, hebben de afgelopen jaren hun weg gevonden naar diverse sporten en trainingsprogramma's. Ook steeds meer fysiotherapie praktijken gebruiken de bril in hun revalidatieprogramma's. Maar wat zijn deze brillen precies en wat kunnen ze voor jou betekenen? In deze uitgebreide blog duiken we dieper in op reflex brillen, hun voordelen, toepassingen en waarom ze de moeite waard kunnen zijn voor zowel professionele atleten, enthousiaste amateurs en paramedici!

sportstrobe-reflex-bril-app-kopen

Wat zijn Reflex Brillen?

Een reflex trainingsbril, ook wel bekend als een reactie trainingsbril, is een hulpmiddel dat wordt gebruikt bij sporttraining en revalidatie om de reactiesnelheid en de hand-oog coördinatie van een persoon te verbeteren. Deze brillen hebben speciale lenzen die het zicht beperken of veranderen, waardoor de drager gedwongen wordt om zich te concentreren en sneller te reageren op visuele stimuli. 

Door het beperken of veranderen van het gezichtsvermogen met deze brillen worden de hersenen gestimuleerd om zich aan te passen en sneller te reageren op visuele prikkels. Dit kan vooral nuttig zijn voor atleten die hun reactietijd willen verbeteren. Denk hierbij aan  tennisspelers, boksers  en voetballers. Het kan ook worden gebruikt in revalidatieprogramma's voor mensen die herstellen van een blessure of een neurologische aandoening, om hun neurologische reacties te verbeteren.


Hoe werken Reflex Brillen precies?

Reflex brillen zijn meestal voorzien van LED-lampjes die worden aangestuurd door een app of draadloze controller. Deze lampjes knipperen in verschillende patronen en kleuren, en de gebruiker moet hierop reageren door de bijbehorende actie uit te voeren. Dit kan variëren van het aanraken van een bepaalde sensor tot het uitvoeren van een specifieke beweging of reactie.


Wat zijn de voordelen van Reflex Brillen?

Als je overweegt om een Reflex trainingsbril aan te schaffen, wil je natuurlijk vooral graag weten wat de voordelen zijn het van het trainen met zo'n bril. In welke vorm draagt het nu echt bij aan bijvoorbeeld het verbeteren van je reactie vermorgen in de sport, of het herstellen van een aandoening of blessure binnen de fysiotherapie. Hieronder geven we je enkele voordelen van het trainen met en een Reflex bril!

  1. Verbeterd reactievermogen: Door te trainen met reflex brillen wordt je reactietijd aanzienlijk verbeterd. Het constante reageren op veranderende lichtsignalen traint je hersenen en zenuwstelsel om sneller te reageren op externe prikkels, wat essentieel is voor een betere prestatie in diverse sporten.
  2. Verhoogde hand-oog coördinatie: Het gebruik van de bril kan de hand-oog coördinatie verbeteren door de drager te dwingen zich te concentreren en snel te reageren op veranderende visuele stimuli.
  3. Betere concentratie: Omdat de bril de visuele input verandert, moeten gebruikers zich extra concentreren om effectief te reageren, wat kan leiden tot verbeterde concentratievaardigheden.
  4. Verhoogd perifeer zicht: Sommige reflex trainingsbrillen kunnen het perifere zicht van de drager verbeteren door het centrale gezichtsveld te beperken, waardoor gebruikers meer bewust worden van hun omgeving.
  5. Stimulatie van neuroplasticiteit: Door de visuele input te veranderen, kan het gebruik van de bril de hersenen stimuleren om nieuwe neurale verbindingen te vormen en zich aan te passen, wat de neuroplasticiteit kan bevorderen.
  6. Verbeterd balans en stabiliteit: Voor bepaalde sporten en activiteiten kan het trainen met een reflex trainingsbril helpen bij het verbeteren van de balans en stabiliteit, omdat het de drager dwingt om snelle aanpassingen te maken aan veranderende visuele input.
  7. Verhoogd zelfvertrouwen: Na verloop van tijd kunnen gebruikers van de bril meer vertrouwen krijgen in hun vermogen om snel en effectief te reageren, wat hun prestaties en zelfvertrouwen kan verbeteren.
  8. Revalidatie van blessures: Reflex trainingsbrillen kunnen ook worden gebruikt als onderdeel van revalidatieprogramma's voor mensen die herstellen van blessures, zoals hersenschuddingen, om te helpen bij het herstel van de neurologische functie en het reactievermogen.
  9. Verbeterde focus onder druk: Het trainen met een reflex trainingsbril kan mensen helpen om beter om te gaan met stress en druk situaties, omdat het hen dwingt zich te concentreren en snel te reageren ondanks afleidingen.
  10. Verbeterde prestaties in sport en dagelijkse activiteiten: Over het algemeen kunnen de voordelen van het gebruik van een reflex trainingsbril leiden tot verbeterde prestaties in verschillende sporten en dagelijkse activiteiten waar snelheid, precisie en reactievermogen cruciaal zijn.
  11. Snellere Besluitvorming: Door snel te reageren op de veranderende lichtsignalen worden je besluitvormingsvaardigheden op de proef gesteld en verbeterd. Dit is niet alleen gunstig voor sporters, maar ook voor gamers en mensen die hun cognitieve vaardigheden willen aanscherpen.


De verschillende trainingsopties van een Reflex bril

Een reflex trainingsbril kan verschillende instellingen hebben, afhankelijk van het specifieke doel van de training en het ontwerp van de bril. Hieronder beschrijven we enkele mogelijke instellingen die een reflex trainingsbril zou kunnen hebben:

  • Verstelbare snelheidDit stelt de snelheid in waarmee de visuele prikkels worden gepresenteerd. Het kan variëren van langzaam tot snel om de gebruiker uit te dagen en reactietijd te verbeteren.
  • Variërende intensiteit van visuele prikkels: De bril kan lichtflitsen of kleurveranderingen produceren met verschillende intensiteiten. Dit kan helpen bij het trainen van de gebruiker om te reageren op verschillende visuele signalen.
  • Randomisatie: De bril kan visuele prikkels op willekeurige momenten presenteren om de reactie van de gebruiker te testen en hen te helpen om snel en flexibel te reageren.
  • Instelbare duur van de stimuli: De duur van de visuele stimuli kan worden aangepast om de focus en concentratie van de gebruiker te testen en te verbeteren.
  • Specifieke trainingsmodi: Afhankelijk van het doel van de training kunnen er specifieke modi zijn, zoals reactietijdtraining, perifere visieverbetering, of concentratieoefeningen.
  • Compatibiliteit met externe apparaten: Sommige reflex trainingsbrillen kunnen worden gekoppeld aan externe apparaten, zoals computers of smartphones, om de training te personaliseren en de voortgang bij te houden.


De Reflex bril van SportStrobe uitgetest

Na een korte zoektocht online, en het vergelijken van diverse Reflex Brillen (met name de verhouding prijs-functies-kwaliteit) heb ik de Reflex bril van SportStrobe aangeschaft, met als doel deze te testen op al zijn functies, op de prijs/kwaliteit verhouding, maar ook de gebruiksvriendelijk. Graag deel ik mijn bevindingen in deze blog!

De SportStrobe Reflex bril zit in een mooi en stevig doosje verpakt, waardoor je de bril na gebruik makkelijk en veilig kunt opbergen. Voor de bescherming van de bril zit deze nog in een extra plastic tasje verpakt. Daarnaast is een oplaadkabel meegeleverd.

sportstrobe-reflex-glasses-kopen


Wat ik ook erg handig vind, is het rubberen bandje dat er bij zit. Deze kun je eenvoudig aan de pootjes van de bril bevestigen, waardoor de bril tijdens de activiteit goed en stevig blijft zitten! 


De meegeleverde handleiding neemt je stap voor stap mee in het gebruik van de bril. Ook krijg je een QR-code die je doorstuurt naar een video database met diverse oefeningen voor de Reflex trainingsbril. Op deze manier kun je lekker snel starten en je eerste kennismaking met de bril tot stand brengen!

De Reflex Bril app

Erg handig is de speciaal ontworpen app voor de SportStrobe Reflex Bril. Als je deze app opent, kun je nadat je de bril hebt aangezet, deze vervolgens aan de app linken. Op deze manier kun je via je telefoon of tablet de Reflex bril bedienen! 

strobe-reflex-glasses-kopen

In de app kun je de taal instellingen in het Nederlands zetten,  zodat alles makkelijk te begrijpen is. Je ziet in de app direct dat de bril 4 verschillende hoofdfuncties heeft. Deze ga ik jullie hieronder uitleggen.

Trainen in de modus 'Head up training'

Met deze modus train in je principe om je hoofd omhoog te houden :-) De brillen glazen worden donker zodra je je hoofd naar beneden richt. Dit 'dwingt' je dus om rechtop te blijven en je zicht naar voren te houden. 

Bij 'vertraging' kun je in deze modus instellen hoe lang het duurt voordat je zicht daadwerkelijk zwart wordt als je je hoofd omlaag buigt. Op deze manier kun je de gebruiker nog wat extra tijd geven om er zelf achter te komen dat zijn/ haar hoofd naar beneden is, en zal de bril dus niet direct op zwart gaat. Het is uiteraard helemaal aan jezelf in hoeverre je deze vertraging wilt gebruiken! 

Daarnaast kun je tevens een gradenhoek instellen. Dit geeft aan bij hoeveel graden buiging van het hoofd naar beneden, de glazen zwart worden. Bij een hoek van 15 graden is dit al heel snel, en moet je je hoofd echt goed rechtop houden om te voorkomen dat de glazen zwart worden. Maar stel je de hoek in op 45 graden, dan betekent het dat de glazen pas donker worden als de gebruiken zij zicht volledig naar beneden op de grond heeft. Afhankelijk van welke activiteit en met welk persoon je dit aan het trainen bent, kun je dus variëren met deze instellingen. Erg handig! 

Met vele balsporten is het belangrijk dat je je zicht en focus op het spel houdt, en niet alleen naar de bal kijkt. Denk hierbij aan voetbal, aan hockey of aan basketbal. Op deze manier train je dus om je aandacht op het spel te houden!

Ook balans training met het accent op rechtop blijven staan is erg leuk om te trainen in deze modus. Zelf heb ik het uitgetest door over een evenwichtsbalk te lopen.



Trainen in de modus 'Vision obstacle'

In deze modus 'flashen' de glazen in de bril eigenlijk constant. Ze gaan telkens op donker en op licht. Zodra je de bril op zet merk je al snel dat het erg lastig is om je op iets anders dan de bril te focussen. Je 'voelt' gewoon dat je hersenen constant bezig zijn met het knipperen van de bril. 

Ook in deze modus kun je je eigen instellingen bepalen. Bij de opties 'on' en 'off' voer je in hoe lang je wilt dat het duurt voordat de glazen op zwart gaan en weer oplichten. Dit kun je handmatig invoeren. Je zou dus zelf de 'on' en 'off' tijd op 0.01 seconden kunnen zetten, waardoor de glazen ontzettend snel zullen gaan 'flashen'!  

Zelf heb ik in deze modus getraind om een bal tegen de muur te gooien en te vangen.  Ik heb hierbij gevarieerd in het vangen van de bal met 1 en met 2 handen. Maar ook de flashtijd van de bril heb ik een aantal keer veranderd. Bij het super snel flashen merkte ik dat mijn coördinatie duidelijk slechter werd. Het nadenken over met welke hand ik de bal moest vangen was lastig, omdat ik voor mijn gevoel constant werd afgeleid door de bril. Na een paar minuutjes oefenen werd dit merkbaar beter, echt bijzonder om dat te ervaren!

Ook heb ik geoefend met de 'on' en 'off' tijd op 2 seconden. Dit betekent dus dat de bril telkens 2 seconden op zwart en dan 2 seconden op zicht staat. Hierdoor moesten sommige ballen echt op de tast worden gevangen. Erg lastig, maar ook hier merkte ik dat het vangen op de tast steeds iets beter ging. Na een aantal trainingen voelde ik erg goed aan op welk positie ik mijn arm moest houden om te bal zonder problemen te kunnen vangen!

 

Trainen in de modus 'Mixed'

In deze modus merkte ik dat ik mezelf pas echt kon uitdagen! De twee bovengenoemde modussen, head up en vision obstacle, worden in deze modus namelijk gecombineerd! Hierbij moet je dus zowel je hoofd omhoog houden, als 'dealen' met de flashende brilglazen!

In deze modus heb ik diverse oefeningen getest, die ik had mee gekregen van een fysiotherapeut die werkt met de SportStrobe. Zelf gaf hij aan dat hij de mixed modus voornamelijk bij fysiek fitte volwassenen gebruikt. Met name de balansoefeningen die de fysio aanbiedt in combinatie met de bril, zijn erg uitdagend in deze mixed modus!

Ik heb onder andere geprobeerd een ballon hoog te houden, mijn veters te strikken en op een balansbord oefeningen gedaan.  

Het veters strikken was een uitdaging! Omdat ik mijn hoofd naar beneden hield, waren de glazen constant donker. Het lukte me niet ze gestrikt te krijgen, dus heb ik de modus even geswitcht naar vision obstacle. Dit ging een stuk beter, maar was ook al lastig genoeg!

Het ballon hoog houden lukte me aardig in de mixed modus. Wel merkte ik nu pas hoe vaak ik mijn hoofd naar beneden boog, in plaats van te focusses op te totale ruimte, en te vertrouwen op mijn kunnen! Erg leerzaam.


Voor welke sporten / doeleinden is de SportStrobe Reflex bril geschikt?

Eerder in deze blog heb ik al een aantal sporten benoemd waarvoor de Reflex bril erg geschikt is om mee te trainen. Graag leg ik je per sport of discipline nog even goed uit wat de meerwaarde van een Reflex bril is bij het beoefenen van een specifieke sport en/of het trainen binnen een bepaalde discipline of binnen de paramedische wereld.


Sporttraining

Of je nu een professionele atleet bent of gewoon je sportprestaties wilt verbeteren, reflex brillen kunnen worden geïntegreerd in diverse trainingsroutines, zoals snelheidstraining, behendigheidsoefeningen en reactietests. 

Fitness en workouts

Voor fitnessliefhebbers kunnen reflex brillen een leuke en uitdagende toevoeging zijn aan hun workouts. Van HIIT-sessies tot krachttraining, deze brillen kunnen je helpen om je grenzen te verleggen en betere resultaten te behalen.

Gaming

Ook in de gamingwereld worden reflex brillen steeds populairder. Gamers kunnen hun reactievermogen en besluitvormingsvaardigheden verbeteren door te trainen met deze brillen tijdens hun gaming-sessies.

Revalidatie en therapie

Reflex brillen worden ook gebruikt in revalidatieprogramma's en therapeutische sessies om de cognitieve en motorische vaardigheden van patiënten te verbeteren na letsel of neurologische aandoeningen.

Educatieve doeleinden

In het onderwijs kunnen reflex brillen worden gebruikt om interactieve en stimulerende leersituaties te creëren, waarbij de leerlingen worden uitgedaagd om snel te reageren op verschillende visuele stimuli.

Overwegingen bij de aanschaf van een Reflex Bril

Bij het kiezen van reflex brillen zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden:

  1. Kwaliteit en betrouwbaarheid: Kies voor reflex brillen van een betrouwbare fabrikant met een goede reputatie op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid.
  2. Functionaliteiten: Let op de verschillende functies en instellingen van de reflex brillen, zoals de variatie in lichtpatronen, modi en aanpasbaarheid aan verschillende sporten.
  3. Compatibiliteit: Controleer of de reflex brillen compatibel zijn met jouw specifieke sport of trainingsbehoeften, en of ze kunnen worden gebruikt met jouw smartphone of andere apparaten.
  4. Prijs en waarde: Overweeg de prijs in verhouding tot de geboden functionaliteiten en kwaliteit van de reflex brillen, en bepaal of deze de investering waard zijn voor jouw trainingsdoelen.


Vergelijk Reflex Glasses

Verder heb ik een overzicht gemaakt met alle beschikbare reaction glasses zodat je gemakkelijk voor jezelf de beste keuze kunt maken.


PrijsAppVideo databaseHardcase
SportStrobe€ 147,-JaJaJa
Senaptec€ 399,-JaNeeJa
Nike Sparq€ 400,-JaNeeJa
Strobe Sport Training€ 499,-NeeNeeNee


Mijn bevindingen na het testen van de SportStrobe Reflex bril

Ik ben nu enkele maanden aan het trainen met de SportStrobe Reflex bril. Ik gebruik de bril voornamelijk bij balans en coördinatie training. Wat ik vooral erg prettig vind aan de SportStrobe is de duidelijke bijbehorende app. In een oogopslag zie je je trainingsopties. Doordat je je gewenste trainingsmodus eenvoudig kunt instellen, kun je ook snel starten met je training. 

Als gymdocent gebruik in de bril ook sinds enkele weken in mijn gymlessen. De kinderen zijn erg enthousiast. Vooral tijdens de lessen balvaardigheid wordt de SportStrobe ingezet.

Al met al bieden reflex brillen een innovatieve en effectieve manier om je reactievermogen, concentratie en prestaties te verbeteren in diverse sporten en trainingsprogramma's. Of je nu een professionele atleet bent die zijn concurrentievoordeel wil vergroten, of gewoon op zoek bent naar een leuke en uitdagende manier om fitter te worden, reflex brillen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op jouw trainingsarsenaal.

Wil je net als ik aan de slag gaan met de SportStrobe Reflex Bril? Die kun je in de webshop van StrobeSport vinden.

Ik hoop dat ik je in deze blog wat meer inzicht heb kunnen geven in de mogelijkheden die een Reflex bril te bieden heeft. Mocht je nog vragen hebben, laat het vooral weten in de reacties!

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake (35). Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor sporten heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen en gebruik daarbij regelmatig reaction lights. Daarnaast regel ik de support bij reactionlights.nl. Grote kans dus dat je een reactie van mij ontvangt als je reactionlights.nl een mail stuurt!
Reactie plaatsen