OCR inspiratie: hoe haal je de Storm the Castle bij een obstacle run?
In deze blog leg ik je uit hoe je de Storm the Castle kan halen bij een obstakel run. De storm the castle wordt ook weleens een pipe runner genoemd of een half pipe. Het is een soort halve baan waar je tegenop kan lopen, waar vaak ook veel modder op zit en die soms glad is.
Het is een obstakel waar veel obstakel runners toch wel angst voor hebben omdat hij best wel spannend is. Je hebt natuurlijk de kans dat je eraf glijdt. In deze blog ga ik je uitleggen hoe je deze het beste kan oefenen en hem kan leren zodat jij hem de volgende keer bij een obstakel run met gemak kan halen.
De meest voorkomende problemen bij Storm the Castle
Als eerste noem ik even de meest voorkomende problemen. Vaak zijn er verschillende variaties qua hoogte, en het meest voorkomende problemen hierbij is, als allereerste, angst. Je hebt mensen die het te spannend vinden of bang zijn dat ze wegglijden. Daarnaast zie we vaak dat er een verkeerde aanloop gemaakt wordt, waardoor je niet altijd helemaal goed uit komt. Of het lukt niet om tot aan het einde te komen. Een verkeerde afzet zien we ook vaak, waarbij er te weinig kracht aanwezig is om er bovenop te kunnen komen, of zichzelf op te trekken en erop te kunnen klimmen.
Tot slot zien je ook vaak een verkeerde techniek. Daarom zal ik je veel uitleggen over de techniek van de aanloop, waardoor je de Storm de Castle kan halen. We beginnen met de verschillende fasen, want de storm de castle bestaat uit diverse fasen als we kijken naar de techniek.
Verschillende fases van de Storm the Castle
We delen de beweging op in vijf fases:
- aanloopfase –> het rennen naar de storm the castle
- afzetfase –> het moment dat we ons afstoten en richting de rand gaan
- zwaaifase –> hierbij zwaaien we de armen omgooi waardoor we uiteindelijk aan het obstakel hangen
- pullfase –> een soort pull-up die je maakt tot je omhoogt komt.
- pushfase –> het duwen op je armen vanuit de pullfase tot je omhoog bent en er bovenop staat.
De aanloopfase
Een aantal tips voor de aanloopfase. Wat we heel vaak zien is dat obstacle runners te snel beginnen te rennen. En als je te snel erheen loopt kom je niet altijd lekker uit. Vaak ben je al moe voor je op het einde bent, terwijl je eigenlijk op het einde pas wil versnellen. Hierdoor kom je makkelijk omhoog, en de aanloop klopt met de afzet van je benen. Wat vaak helpt, zeker omdat het ook glad is, is om te zorgen dat je rechtop blijft. Als je te ver naar voren gaat leunen, ligt je lichaamszwaartepunt meer naar voren en is er een kans dat je onderuit glijdt, met name als er modder ligt.
Obstacle runners hebben vaak ook trail schoenen. Deze hebben vaak noppen, waardoor je nog minder druk en wrijving op de baan hebt. Hierdoor glijd je makkelijk weg. Zorg er dus voor dat je vooral rechtop blijft aanlopen. Het voelt zelfs alsof je een klein beetje naar achter leunt als je dan omhoog rent.
Het oefenen van verschillende aanlopen
Zorg er tevens voor dat je verschillende aanlopen probeert en oefent. Dit maakt dat je uiteindelijk de veschillende hoogtes van de Storm the Castle aan kunt. Een goede training is om naar achter en voor te rennen. Op die manier kan je het makkelijk opbouwen. zeker als je het spannend vindt. Je rent eerst een klein stukje omhoog en dan ren je weer terug. Daarna ren je steeds verder en doe je het met een sprong erbij en ren je weer terug. zo bouw je het dan uiteindelijk op tot je omhoog kan komen. Je kan natuurlijk ook oefenen dat je omhoog rent en met een draai terug rent als je het te eng vindt om achteruit terug te rennen.
De aanloop is één van de belangrijkste voorwaarden om de Storm de Castle goed te kunnen uitvoeren.
De afzetfase
Na de aanloopfase komt de afzetfase, de tweede fase. Het afzetten van de benen. Het is altijd goed om dit ook los te oefenen. Het is handig om bijvoorbeeld met muurtje te oefenen, waarbij je je voet tegen de muur zet en af duwt. Bij de afzet komt ook direct een armzwaai kijken. Terwijl je afzet vanuit je benen, komt er meteen een armzwaai bij, deze worden omhoog op gezwaaid.
Je moet dus in je aanloop al rekening houden om je armen, voor mij is dit mij linkerarm die zich voorbereidt voor als ik met mijn rechtervoet stap. Om vervolgens mijn afzet te maken en mijn arm mee omhoog te zwaaien. Mijn armen gaan dan allebei omhoog terwijl ik allebei mijn voeten afstoot, en deze beweging moet samen kloppen. Op het moment dat het niet helemaal klopt, kan het zijn dat je stil hangt, waardoor je het meer uit kracht moet gaan halen. Ook kan het zijn dat je je been moet gaan gebruiken om omhoog te kunnen komen.
Pull fase
Door naar de pullfase, de derde fase, het stukje waarbij je hangt, en jezelft omhoog moet trekken. Bij een juiste aanloop en een juiste afzet, wordt de pull fase minder lastig. Als je die eerste fase heel sterk bent dan hoef je in feite minder sterk te zijn om jezelf op te kunnen trekken. Er zijn veel oefeningen die waarmee je het optrekken kunt trainen. Natuurlijk zijn pull-up variaties heel handig daarbij.
Ook de muscle ups is een goede training, waarbij je van hangen helemaal tot steun komt. Hierbij heb je echt de pullfase en de pushfase te pakken. Want je wilt eigenlijk het kunnen buigen van de armen in hang. Als je het oefent met weerstand, word je daar vaak veel sterker in. Dit wil je het liefst zowel dynamisch als statisch trainen. Als je hangt aan de storm the castle, dan hang je natuurlijk stil en dan wil je op kracht statisch kunnen optrekken. En als je meer vaart krijgt, wil je dit uiteindelijk ook dynamisch kunnen doen.
Hieronder een aantal voorbeelden van statische en dynamische oefeningen, die je zullen helpen bij het ontwikkelen van de juiste kracht.
Push fase
We gaan verder met de laatste fase: de push fase. Het stukje waarbij je jezelf eigenlijk tot steun duwt. Als je eenmaal omhoog bent is dit eigenlijk niet zo heel moeilijk meer. En ook hierbij: als je een betere afzet hebt en meer snelheid hebt, heb je daar ook minder kracht voor nodig. Direct na de pullfase ga je je armen strekken om tot steun te kunnen komen, waarna je jezelf kunt opduwen. Als je al heel hoog bent, hoef je niet zo heel veel kracht meer te gebruiken om naar omhoog te kunnen komen. Hoe kan je de pushfase nu het beste trainen? Dit zijn de oefeningen die je daarbij kan doen
Alternatieve oefenvormen
Je hebt natuurlijk heel veel variaties om de Storm the Castle te oefenen en te zorgen dat het lukt. Een mogelijkheid is oefenen met lage muren. Zo zijn lage muurtjes heel handig om de storm the Castle goed te trainen. Zeker omdat een muur veel meer grip heeft dan een glibberige halfpijp. Zeker als er modder op zit. Daarom het is heel goed om hiermee te oefenen.
Hieronder laten we je nog enkele technieken zien binnen de verschillende fasen van de oefening.
Tot slot
Hopelijk heb je wat gehad aan deze blog, en heb je genoeg inspiratie, tips en oefeningen om de Storm the Castle goed te kunnen trainen en goed te kunnen halen. Mocht je nog meer tips willen hebben, dan hebben wij gratis downloads op onze website. Ook hebben we ons platform waarbij we begeleiding geven aan onze obstacle runners en trainingsprogramma’s hebben voor hen. Via het platform kun je verschillende obstakels leren die de OCR rijk is. In stapjes gaat je niveau telkens vooruit, zodat je binnenkort alle obstakels met gemak kan halen. Ik wens je veel succes met het trainen en met de komende obstacle runs, en weet wie tot op de volgende run!