Krachtsport en voeding

Krachtsport & voeding

Krachtsport en voeding is iets wat niet van elkaar te scheiden is. Maar hoe weet je nu welke voeding het best past bij krachtsport?

Krachtsport

Krachtsport is de verzamelnaam voor de sporten waar spierkracht de hoofdrol speelt. In Nederland kennen we verschillende krachtsporten, de bekendste zijn bodybuilding, crossfit, judo, fitness, gewichtheffen, roeien, worstelen en powerlifting. Maar ook sporten zoals armdrukken, touwtrekken en polsstokhoogspringen vallen onder krachtsporten. Bij elk van deze sporten staat de kracht centraal.

Krachttraining

De letterlijke vertaling van krachttraining is letterlijk het verstevigen en sterker maken van je spieren door middel van weerstandtraining. Het voornaamste doel is dan ook het sterker maken van je spieren. Deze trainingen kun je op verschillende manieren beoefenen en nemen vele voordelen met zich mee. Allereerst helpt een krachttraining ervoor dat je sterker wordt en spieren ontwikkelt. Een ander voordeel van krachttraining is de verbeterde vetverbranding. Het zorgt er ook voor dat je bloeddruk verlaagt en als laatst kan het er ook voor zorgen dat je een gezonder en energieker gevoel krijgt.

Hoe werkt het?

Tijdens de krachttraining belast je je spieren met de oefeningen. Dit creëert kleine spiertjes in de spiervezel die ervoor zorgen dat je lichaam hersteld. Het lichaam wil hiervan zo snel mogelijk herstellen om zich voor te bereiden op de volgende belasting. Je lichaam herstelt zich door bovenop de scheurtjes een nieuwe laag te ontwikkelen. Dit wordt ook wel supercompensatie genoemd. Maar ook het herstellen van de spiervezel kost helaas tijd. Het is voor je lichaam daarom van belang dat er voldoende rust wordt genomen. Afhankelijk van de training heeft je lichaam tussen de 24 en 72 uur tijd nodig om te kunnen herstellen. Nadat deze tijd om is ben je weer in staat om je spieren opnieuw te belasten.

Voeding

Je voeding heeft een grote invloed op de prestatie van je sport. Om goed te kunnen presteren moet je voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Van belang is dat je moet zorgen dat alle voedingsstoffen in de juiste verhoudingen aanwezig zijn. Om je doel te behalen heb je buiten een goede training ook de juiste voeding nodig.

Voor de krachttraining

Voor je aan de krachttraining begint is het belangrijk om te letten op voldoende eiwitten en de complexe koolhydraten. Deze voedingsstoffen dienen als basis voor een goede training. Je lichaam heeft het namelijk nodig om de nodige brandstof te leveren. Helaas heeft ons lichaam geen oneindige voorraad. Het is daarom van belang om voor een krachttraining goed te eten. Je kunt de eiwitten en koolhydraten een dag tot 2 uur voor de training eten. Je kunt denken aan producten waar de eiwitten traag worden opgenomen en je meer complexe koolhydraten binnenkrijgt. Eiwit shake zijn voorbeelden van een traag werkend eiwit. Fruit en groente kunnen worden genomen voor de complexe koolhydraten. Een laatste belangrijke tip voor de krachttraining is het nemen van voldoende vocht. Het is goed om voor een training tussen de 250 tot wel 500 ml water binnen te krijgen.

Na de krachttraining

Na de krachttraining moeten je spieren weer worden aangevuld met de verbruikte voorraad. Om je herstel te bevorderen wordt er aangeraden de eiwitten, de koolhydraten en het vocht zo snel mogelijk weer op peil te krijgen. Volgens de sportvoedingsrichtlijnen moet je na een training 20 gram eiwitten en 150% van het vochtverlies binnenkrijgen. De koolhydraten moet je omrekenen na 1 tot 1,5 gram per kg lichaamsgewicht. Hoe deze aanbevolen richtlijnen worden ingevuld kan per persoon verschillen. De een kiest voor een eiwit shake, terwijl de ander voor een volkoren boterham met kipfilet gaat.