Wat is een obstacle run; lees hier alles wat je moet weten
Een obstacle run lopen is een van de leukste en meest uitdagende dingen die je maar kunt doen. Nu is de kans alleen groot dat je niet weet wat dit precies is, je bent nu eenmaal niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. In dit artikel zullen wij van Beter OCR je precies laten zien wat een obstacle run eigenlijk is en waarom het zo leuk is om mee te doen met een obstacle run. Voor je het weet heb ook jij je aangemeld voor deze unieke activiteit!
Wat is een obstacle run precies?
Voor het geval het je nog niet was opgevallen: hindernisbaanraces en obstacle races zijn ontzettend populair op dit moment. Wat is de obstacle run precies? Dit is in feite een baan die wordt afgelegd door iemand die aan obstakel racen doen. Wil je dus weten wat een obstacle run is dan moet je echt ingaan op de sport zelf. OCR (Obstacle Course Racing) is een sport waarbij je te voet verschillende fysieke uitdagingen moet overwinnen. Obstakels zijn onder andere het klimmen over muren, het dragen van zware voorwerpen. Maar ook het doorkruisen van grote plassen, het kruipen onder prikkeldraad en het springen door vuur. Met een geschiedenis van militaire invloed is het geen verrassing dat veel hindernissen vergelijkbaar zijn met de hindernissen die in de militaire training worden gebruikt.
Maar andere obstakels zijn uniek voor de hindernisbaan en testen het uithoudingsvermogen, de kracht, de snelheid, de mobiliteit en de mentale hardheid van de renners. Races variëren in zowel afstand als uitdagingsniveau. Vaak is het een combinatie van trail running, hardlopen en cross country lopen in verschillende afstanden, variërend van 1 kilometer tot aan de 40 kilometer “death races”. Deze laatste categorie komt natuurlijk niet zo heel vaak voor, dit is echt voor de ervaren lopers van de races. In Nederland kan je op talloze plekken een obstacle run volgen.
Voor wie is OCR (Obstacle Course Racing) bedoeld?
De sport OCR is met name bedoeld voor de mensen die het leuk vinden om zichzelf uit te dagen. Het is namelijk echt een sport waarbij je jezelf leert kennen. Tijdens een obstacle run kom je er bijvoorbeeld achter hoe goed je conditie is en hoe sterk je mentaal bent. Het is zeker geen sport voor mensen die niet bereid zijn om tot het uiterste te gaan. Het is namelijk echt zo dat een obstacle run aardig zwaar kan zijn. Je zal zeker afzien tijdens het lopen op bepaalde momenten. Echter is er geen ander gevoel wat zo goed is als het behalen van de finish. Door jezelf elke keer weer uit te dagen, en door de race aan te gaan zal je een hele hoop nieuwe inzichten opdoen. Een ding is zeker: de adrenaline giert door je lijf tijdens het lopen van je allereerste obstacle run in je leven!
Meest voorkomende materialen
Bij een Obstacle run bestaan bijna alle obstakels vaak uit hout gecombineerd met bijvoorbeeld banden, touwen, buizen en boomstammen. De obstakels worden opgebouwd met de materialen waardoor je er over, onder of doorheen kan. Denk bijvoorbeeld aan een houten muurtje waar je over heen moet klimmen of touwen waarmee je naar de overkant moet zwaaien. Vaak worden bepaalde delen van de run expres nat gemaakt waardoor je modder krijgt. Dat maakt de obstakels moeilijker, maar ook zeker leuker!
Veel voorkomende obstakels
De meest voorkomende onderdelen/obstakels zijn: muurtjes, banden, touwen, monkey bars en tijgeren.
- Bij bijna iedere run staan er wel een paar muurtjes achterelkaar waar je overheen moet klimmen, soms met behulp van een touw of met een opstap stukje. Er is vaak ook wel variatie met verticale muurtjes of schuine muurtjes.
- Banden worden vaak gebruikt als muur waar je van de ene kant naar de andere kant moet klimmen. Er worden dan 4, 5 of soms wel 6 banden boven elkaar gehangen. Door alle banden naast en boven elkaar kan je naar de overkant komen. Ook zie banden vaan als loopladder waar je dan in iedere band een stap moet zetten.
- Touwen zie je vaak als hulp middel bij hoge of lange obstakels, maar er zijn ook obstakels waarbij je alleen touwen gebruikt om naar de overkant te komen, bijvoorbeeld door te klimmen of door te zwaaien.
- De Monkey bars is natuurlijk een klassieker. Als kind kom je ze al tegen in de speeltuin, maar je zult ze ook zeker zien bij runs. Een hele rij buizen of stokken achter elkaar waardoor je hand voor hand naar de overkant ‘klimt’.
- Als laatste onderdeel zie je ook vaak het tijgeren terug. Onder netten, door de modder of door het water. Je zult dan vaak ook flink vies zijn na dit onderdeel. Soms kan je er op je knieën onderdoor, maar vaak zul je ook helemaal op je moeten gaan liggen.
Obstacle Run Platform
Soms kan het lastig zijn om tips te vinden over obstacle running. Wellicht heb je behoefte om even te sparren met collega runners. Op dit platform vind je tips en technieken, plus een community met vele obstacle runners!