Valkuilen van obstacle runners, de 4 meest voorkomende
In dit artikel lees je de 4 trainings valkuilen van obstacle runners die ik tegen ben gekomen in de obstacle run wereld.
Wist je dat obstacle running een erg technische sport is? Daar kwam ik zelf achter toen ik een paar jaar geleden mijn eerste obstacle run liep. Hoewel het rennen voor mij een uitdaging was, haalde ik alle obstakels met gemak in één poging. Op zich niet zo gek, want ik ben een oud-topsporter uit het turnen. Ik heb dus wel wat voordeel ten opzichte van andere lopers. 😉
Bron: Alicia Huberts, Atlas Outdoor Training
Analyseren van obstakels
Als ik een obstakel zie (zelfs als ik het nog nooit geprobeerd heb), kan ik het obstakel analyseren en zie ik direct wat de snelste en meest efficiënte manier is om het obstakel te nemen. Ideaal bij obstacle runs dus!
Gibbons
Een tijdje terug probeerde ik bijvoorbeeld voor het eerst de Gibbons. Het was even wennen maar het lukte toch direct de eerste poging om het te behalen.
Het verbaasde me dat er veel obstacle runners zijn die moeite hebben met (technische) obstakels. En ik vroeg me af waarom dat precies is. Tegenwoordig zit ik al wat langer in de obstacle run wereld en heb ik een aantal valkuilen gespot. Ik heb mijn bevindingen voor je op een rij gezet.
De 4 valkuilen van obstacle runners
Valkuil 1: Niet methodisch trainen
Methodisch betekent ook wel “opbouwen”. Methodisch trainen doe je wanneer je stap voor stap toe werkt naar het einddoel. Dus in plaats van een Monkey Bars parcours te zien en het zo lang te oefenen totdat het eindelijk lukt, ga je het stap voor stap oefenen. Dit wordt ook deel-deel-totaal methode genoemd. Eerst stukjes oefenen voordat je het einddoel bereikt. In stapjes trainen werkt vele malen beter dan 100x dezelfde poging uitvoeren. Je krijgt er ook nog eens meer succesbeleving door wat meer motivatie geeft. Want ieder behaald stapje is een nieuw succes (hoe klein het stapje ook is). En alle successen moeten we als obstacle runner zo veel mogelijk vieren. Zeker gezien onze “negativity bias”, waaruit blijkt dat we (te)veel waarde hechten aan de negatieve dingen als sporter.
Valkuil 2: Eenzijdig trainen
Het viel me op dat veel obstacle runners vaak eenzijdig trainen. Dat is echt een gemiste kans. Want veelzijdig trainen zorgt juist voor een grotere leeropbrengst. Daarnaast zorgt dit ook voor meer consistentie. In een wedstrijd zijn obstakels altijd net iets anders dan in de training. Daar moet je op kunnen inspelen. Als je een obstakel beheerst, zorg dan dat je het op alle mogelijke manieren traint. Voorwaarts, achterwaarts, met ogen dicht, ect. Dit wordt ook wel differentieel trainen genoemd.
Valkuil 3: Beperkte fysieke voorbereiding
Soms heb ik het gevoel dat sommige obstacle runners maar wat doen. Dat is ook niet zo gek, want obstakels zijn tenslotte erg technisch. En niet iedereen heeft de juiste technische kennis om te weten welke fouten er in bewegingen zitten. Zorg dat je weet wat de reden is dat een obstakel niet lukt. Het kan zijn dat je fysiek niet genoeg bent getraind, lees: coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid of kracht (CLUSK). Maar het kan ook zijn dat het mentale aspect je in de weg zit. Of er zit misschien een technische fout in je beweging waardoor het veel moeilijker is om een obstakel te halen. Wanneer je wegglijdt bij een obstakel, is het bijvoorbeeld niet altijd handig om het obstakel te blijven trainen maar juist om specifiek op de grip te richten.
Valkuil 4: Te weinig back to basics
Ik heb gemerkt dat veel obstakel runners nogal eigenwijs zijn. Jij bent niet de enige hoor, want dat herken ik ook in mezelf! Wanneer je races loopt sta je er namelijk vaak alleen voor. Je moet de obstakels zonder hulp halen. Niet zo gek dus dat we het slecht kunnen hebben als we iets niet (alleen) kunnen. We durven het daarom ook niet altijd toe te geven dat het soms beter is als we even een stapje teruggaan. Als je een goede Flying Monkey wil kunnen moet je bijvoorbeeld goed kunnen zwaaien. Goed kunnen zwaaien start met op de juiste manier van kunnen hangen. Hangen start met de juiste vormspanning, etc. Train dus niet alleen het obstakel maar oefen ook de basics die ervoor zorgen dat je het obstakel gaat halen.
Flying Monkey vanuit zwaaien
Basis zwaaien
Basis techniek hangen
Een of meerdere valkuilen zul je vast bij jezelf herkennen. Ik hoop je hiermee wat tips gegeven te hebben voor je trainingen en te voorkomen dat je in deze valkuilen stapt. Mocht je vragen hebben over obstakels of wil je dat ik naar een video van je kijk, laat het me weten. Ik ontvang regelmatig vragen van obstacle runners en geef graag tips! Bekijk meer video`s met oefeningen op ons Youtube kanaal of onze videopagina.
Succes met trainen!