Actiedenken, hoe kun je het gebruiken bij Technische OCR Obstakels
19 september 2020 
3 min. leestijd

Actiedenken, hoe kun je het gebruiken bij Technische OCR Obstakels

Actiedenken. Heb je er weleens van gehoord? Veel obstacle runners kennen het namelijk niet. Actiedenken is een super krachtige methode voor obstacle runners die mentaal niet altijd even overtuigd zijn dat ze een obstakel gaan halen.

Obstakelangst

Vrijwel iedere obstakel loper heeft het weleens mee gemaakt. Je haalt een obstakel niet! Of je nou goed getraind bent of niet. Bij bijna iedere sporter doet dit iets met hem of haar. Want wat denk je nadat je een obstakel niet hebt gehaald? “Hopelijk haal ik het de volgende keer wel”. Je ziet meteen dat er twijfel over de volgende race ontstaan is. De volgende keer als je bij het obstakel komt denk je waarschijnlijk: ik moet niet vallen, niet vallen! En wat gebeurt er dan…  Je valt natuurlijk! Herkenbaar?

actiedenken-obstacle-run-ocr

Bron: Alicia Huberts, Atlas Outdoor Training

Atlas Stones

Ik heb dit regelmatig bij de Atlas Stones tijdens de OCR series van Strong Viking. Ik weeg zelf 63 kilo. Bij de Atlas Stones moet je eerst een bal van 40 kg optillen (boven je hoofd). Dan 50 kg (bar iets lager) en daarna 60 kg. Het meeste moeite heb ik met de eerste en de laatste steen. Meestal haal ik alle stenen maar ik heb een race meegemaakt waarbij ik het niet haalde of er heel veel moeite mee had. Sinds kort is de 40 kg een verplicht obstakel geworden. De andere zijn penalty obstakels.

Doemdenken

Maar wat gebeurt er sindsdien in m’n hoofd? Ik begin met doemdenken. Ik bedenk bij mezelf dat wanneer ik de eerste Atlas Stone niet kan halen, dat ik de race niet kan finishen. Het gevolg hiervan is dat je 3/4 van de race zenuwachtig kunt zijn voor een obstakel dat je op het laatst tegen gaat komen. Dat rent niet lekker!

Twijfel en faalangst

Twijfel zorgt voor meer stress en stress zorgt voor slechtere prestaties en een grotere kans dat een obstakel mislukt. Als dit vaker voorkomt kan er faalangst/ obstakelangst ontstaan. Faalangst is een vorm van angst dat kan ontstaan als je het gevoel hebt dat je “moet” presteren.

Negativity Bias

Het is erg apart dat we als obstakel runner heel veel nadruk leggen op de obstakels die niet zijn gelukt. We kunnen 49 obstakels in een hele race halen en toch blijft die ene die we niet hebben gehaald in ons hoofd hangen. Ze noemen die ook wel “Negative bias” , ofwel negativiteitsfout. Hierbij is het idee dat dingen van meer negatieve aard vaak een groter effect hebben op de psychologische toestand van sporters dan de positieve dingen. We leggen als mens dus automatisch veel meer nadruk op de negatieve dingen. Misschien herken je het ook wel tijdens je trainingen. Wanneer je van je trainer vier complimenten krijgt en één keer negatieve feedback. Dan blijft naderhand altijd het negatieve hangen in je hoofd.

Actiedenken

Actiedenken kan dit helpen oplossen en/of meer vertrouwen geven aan Obstacle Runners. Het kan ervoor zorgen dat je ervan overtuigd raakt dat de obstakels die je tegen gaat komen gaan lukken. Het woord zegt het al. Het denken aan acties. In dit geval gaat het vooral om de acties die je “wel” moet doen tijdens het obstakel. Met actiedenken doorloop je stap voor stap alle concrete acties in je hoofd die je moet uitvoeren om het obstakel te halen.

Dus als voorbeeld bij de Atlas Stone. Ik denk in m’n hoofd aan de volgende stappen:

  • Door m’n knieën zakken
  • Bal goed onder m’n handen plaatsen
  • Actief squate-
  • Klein beetje naar achteren leunen
  • Armen actief uitduwen
  • M’n gewicht mee naar voren nemen en over de bar duwen.

Het gevolg was dat ik veel vaker de Atlas Stones ging halen. Er ontstaat daardoor steeds minder angst en stress over het niet halen van het obstakel. Inmiddels weet ik zeker dat hij altijd gaat lukken.

De methode klinkt erg simpel maar je zult verbaasd zijn van het resultaat!

actiedenken-ocr-race-obstacle-run

Bron: Alicia Huberts, Atlas Outdoor Training

Visualiseren

Actiedenken heeft ook wat raakvlakken met visualiseren. Waarbij je mentaal kunt voorbereiden om obstakels te halen. Daar hebben we ook een artikel over geschreven. Het zijn allemaal mentale methodes die ervoor zorgen dat je in staat bent om beter te presteren tijdens OCR-races.

Kun je meer oefeningen gebruiken of wil je met andere obstacle runners sparren over obstakels en races? Bekijk dan eens het platform van Beter OCR.

Heb jij zelf obstakels waar je veel moeite mee hebt en ben jij een doemdenker? Laat het me weten in de comments!

Over de schrijver
Paul Verheul doet al 25 jaar aan turnen en geeft al meer dan 10 jaar trainingen. Op zijn 18e is hij pas begonnen met topsport. Hij heeft geleerd dat alle gemotiveerde sporters met de juiste hulp, ontzettend veel kunnen leren, ongeacht het niveau. Na zijn topsport carrière en opleiding aan de Academie Lichamelijke Opvoeding heeft hij besloten om zijn kennis over te dragen aan anderen en anderen in beweging te brengen.Quote: "Streef naar progressie, niet perfectie."
Reactie plaatsen