Monkeybars leren - hoe kun je dat het beste trainen en leren?
03 oktober 2020 
3 min. leestijd

Monkeybars leren - hoe kun je dat het beste trainen en leren?

Wanneer je je voor het eerst in je leven wilt gaan voorbereiden op een obstacle run is het handig om de nodige training te volgen. Het is namelijk zo dat je wel de obstakels moet kunnen doen die komen kijken bij het OCR. Een van de meest voorkomende obstakels zijn de zogeheten ‘Monkeybars’. Wat is dit precies voor obstakel? En hoe kan je hier voor trainen? Dat laten wij van Beter OCR jou in dit artikel allemaal zien!

Monkeybars leren

Wat zijn de Monkeybars?

Wij durven te wedden dat iedereen onbewust wel eens een set Monkey Bars heeft gezien. Dit zijn namelijk de bouwwerken die je in veel kinderspeeltuinen kunt vinden. In feite is het niets meer dan een lange rij met verschillende spijlen. Het is de bedoeling dat je van de ene naar de andere kant gaat door aan de stangen te hangen. De bedoeling is dus om elke keer een stang verder te komen. Bij een obstakel run is het vaak zo dat deze Monkey Bars boven een bak met water gehangen zijn. Hou je het dus niet meer dan zal je een nat pak krijgen.

Welke spieren train je met de Monkeybars?

Wat veel mensen niet weten is dat de MonkeyBars echt een super goede oefening is om te doen. Los van het feit dat ze deel uitmaken van nagenoeg iedere obstacle run spreken ze namelijk een hoop verschillende spiergroepen aan. Zo zorgen de MonkeyBars onder andere voor de activatie van de volgende spieren:

  • De rugspieren – Deze spieren zorgen voor de beweging wanneer je je van staaf naar staaf omhoog trekt. Het gebruik van deze spieren is belangrijk om jezelf op te tillen als je vooruit gaat om het momentum te vergroten.
  • De schouderspierenMonkey Bars zorgen voor een unieke oefening voor je Door de oefening zal je echt wel spierpijn krijgen in je schouders.
  • De biceps – Net als de rugspieren zijn de biceps ook van belang voor de stabiliteit van je lichaam tijdens het doen van de Monkey Bars.
  • Buikspieren en Obliques – Als je van stang naar stang beweegt, worden je buikspieren gebruikt om je stabiliteit te bieden als je lichaam van links naar rechts beweegt.

Monkeybars leren

Kan iedereen Monkeybars doen?

Mocht je je zorgen maken over deze oefening voor de OCR, dit is nergens voor nodig. Nagenoeg iedereen kan met een beetje oefening namelijk over deze stangen gaan. Door af en toe eens te oefenen en door wat vaker te sporten zal het grootste gedeelte van de obstakels geen probleem voor je zijn. En is het nu toch te lastig voor je, dan kun je dit altijd aangeven. Soms doen ze er niet moeilijk over, soms krijg je een paar strafseconden. Het is echt niet zo dat je gelijk de race moet verlaten. Dit maakt de obstacle run dan ook zo leuk voor iedereen om eens te proberen.

Monkey bars leren

De MonkeyBars is voor Obstacle Runners een belangrijk obstakel om te kunnen. De MonkeyBars kom je bij vrijwel iedere obstakel run tegen en is meestal een verplicht obstakel. De meeste sporters zijn niet gewend om aan de armen te hangen en hebben hierdoor moeite met dit obstakel. De Monkey Bars worden ook vaak als combinatie met een tweede obstakel in een race neergezet en zeker wanneer er modder op je handen zit is dit obstakel een flinke uitdaging.

Monkey Bars trainingprogramma

Monkeybars leren

Door het volgen van het trainingsschema van Beter OCR is het mogelijk om stap voor stap de Monkeybars te leren en te finetunen. Het 8-weekse trainingsschema is beschikbaar voor verschillende instapniveaus, voor zowel de beginnende OCR’er die de Monkeybars nog niet beheerst, als de gevorderde OCR’er die de Monkeybars techniek wil verbeteren en finetunen op techniek en snelheid. Hier kun je meer info over het trainingsprogramma vinden: Monkey Bars Trainingsprogramma

Over de schrijver
Paul Verheul doet al 25 jaar aan turnen en geeft al meer dan 10 jaar trainingen. Op zijn 18e is hij pas begonnen met topsport. Hij heeft geleerd dat alle gemotiveerde sporters met de juiste hulp, ontzettend veel kunnen leren, ongeacht het niveau. Na zijn topsport carrière en opleiding aan de Academie Lichamelijke Opvoeding heeft hij besloten om zijn kennis over te dragen aan anderen en anderen in beweging te brengen.Quote: "Streef naar progressie, niet perfectie."
Reactie plaatsen