De mentale obstakels: de fjord drop, log drag en sprint of faith
26 februari 2021 
in Mentaal
2 min. leestijd

De mentale obstakels: de fjord drop, log drag en sprint of faith

In deze blog gaan we het hebben over enkele mentale obstakels die de OCR sport rijk is. Hoewel de fjord drop terug te vinden is op veel obstacle runs, is zijn naam een nobele onbekende. Dat geldt ook voor de log drag, maar die naam spreekt meer voor zich. De sprint of faith, is wat bekender maar even gevreesd door menig obstacle runner.

Mentale obstakels

Alle drie de obstakels behoren tot de minder technische elementen van een obstacle run. Zowel de fjord drop als de log drag en de sprint of faith vergen mentale kracht, en behoren hiermee tot de mentale obstakels. De eerste omwille van de hoogte en de koude, zeker in de winter. De tweede dankzij het vaak langer duren van het obstakel. De log drag wordt beschouwd als een van de saaiere obstakels. Toch is dit in een onderdeel waarop je veel tijd kan winnen, als je er goed in bent. En derde omwille van de sprong in het diepe. Veel mensen vinden op een zeker hoogte hangen niet fijn. Als je dan ook nog eens al hangend snel door de lucht zoeft is dit zeker een mentale uitdaging.

De fjord drop

De fjord drop is net een immens steile glijbaan. En hoog, dat is die ook. Vaak is de fjord drop meer dan 10m hoog, en hiermee een van de spannende mentale obstakels. De vrees van iedereen die aan acrofobie lijdt. Het moment waarop je boven aan de fjord drop staat, is het moment van de obstacle run waarop je al je moed bijeen raapt. Je glijdt bijna recht naar beneden. Om dan terecht te komen in, vaak ijskoud, water.

Niemand kijkt uit naar dit moment van de race. Toch, is dit een van de elementen die het meeste voldoening geven achteraf!

De log drag

De naam van dit obstakel zegt het al. De log drag is het voortslepen van een of meerdere houten balken. Dit is een zware opdracht, je sleurt de balken door modder. Je voelt je net een muilezel. Als je er niet in slaagt tempo te maken, kan dit een lange zware opdracht worden.

Nochtans kan je veel tegenstanders inhalen op dit element wanneer je een zeker tempo vindt en de balken door de modderen glijden. Je moet jezelf mentaal even pushen om het onderste uit de kan te halen en door te zetten. Maar eens je je tempo gevonden hebt en de balken glijden, ben je jezelf dankbaar voor die push.

mentale-obstakels-modder

De sprint of faith

De sprint of faith klink als iets uit een avonturenfilm. En ja dit is een obstakel met een hoog Tarzangehalte. Je loopt naar het handvat, je grijpt het vast en springt. Vervolgens vlieg je zoals Tarzan en Jane op een hoogte door de lucht. Het is belangrijk dat je met genoeg kracht naar het handvat springt, zodat je snel door de lucht vliegt. Tenslotte trek je aan de bel. You made it!

De meeste elementen van een obstakel run vergen veel van je lichaam. Toch is ook vaak de mentale uitdaging niet te onderschatten. Heb je hoogtevrees? Regent het en is het ijskoud? Ben je nat, hang je vol modder en ging je schouder bijna uit de kom bij dat ene element? Het kan allemaal, en zijn allemaal vormen van mentale obstakels. Van een obstacle run wordt je sterker, fysiek en mentaal.

Zorg ervoor dat je zo goed mogelijk voorbereid bent. Door je spieren te trainen en fysiek tip top in orde te zijn, maak je het jezelf gemakkelijker. Maar ook je mentale sterkte kan je op voorhand trainen: ga lopen in de regen, eindig elke douche met ijskoud water, beklim die hoge toren bij jou in de buurt en overmeester je hoogtevrees. Daag jezelf niet alleen uit tijdens een obstacle run, doe dat het hele jaar door. Je hebt er baat bij tijdens de race en in je privé en professionele leven.

Elke obstacle run die je doet gaat beter dan de vorige. Je haalt er meer voldoening uit en uiteindelijk ga je zelfs je tijd kunnen verbeteren.

Schrijf je nu in voor jouw volgende uitdaging en begin alvast te trainen voor de mentale obstakels!

Over de schrijver
Wij zijn er om jou te helpen met het overwinnen van alle technische obstakels in de sport!
Reactie plaatsen