De OCRWC, wat voor toernooi is het voor obstacle runners?
01 februari 2021 
in OCRWC
3 min. leestijd

De OCRWC, wat voor toernooi is het voor obstacle runners?

De OCRWC (Obstacle Run World Championships) is het toernooi waar de Obstacle Run-toppers hun krachten meten. Sinds de eerste editie in 2014 is dit een toernooi waar professionele atleten als fanatieke amateur-sporters uit meer dan 70 landen elk jaar reikhalzend naar uitkijken.

ocrwc

De eerste OCR World Championships

De eerste editie van de OCRWC vond plaats in het bosrijke Oregonia (Ohia, VS). Op 25 oktober 2014 bestormden  600 fanatieke Obstacle runners het standaard parcours. Hoewel simpel in opzet, zette dit toernooi de standaard voor Obstacle runs. OCRWC ’14 was de eerste race van zijn soort. Het verplicht voltooien van alle obstakels en het gebruik van een tijdlimiet en armband was toen nieuw, maar inmiddels standaard. Het OCRWC was ook de inspiratiebron voor de OCREC, waarvan in 2016 de eerste editie plaatsvond.

Na de eerste editie volgden er meer, tot het OCRWC zoals we dat nu kennen.

Wat kun je verwachten als deelnemer aan OCRWC?

De OCR World Championships kent vijf verschillende onderdelen waarin je helemaal tot het uiterste kunt gaan. Behalve de professionals die voor het goud gaan, staan deze parcours ook open voor amateurs (in een aparte race, uiteraard)

100m kampioenschappen

De 100 meter short course draait om techniek en spektakel. Om te winnen moet je een perfect race lopen, want deze 100 meter bestaat volledig uit uitdagende obstakels die zo snel mogelijk overwonnen moeten worden. Je hebt twee kansen, meer niet. Vanwege het spectaculaire karakter van deze race trekt de 100m het meeste publiek.

3K

Het 3K-parcours telt meer dan 20 obstakels.

15K

De 15K-race is het standaard parcours waarmee het allemaal begon: 15 kilometer met meer dan 40 obstakels.

Team OCR estafette

Tijdens de estafette obstacle run leggen teams van drie sporters samen een parcours af van 6 kilometer. Onderweg moeten 25 uitdagende obstakels worden overwonnen.

5K Charity open

De 5K Charity open is een OCR voor de fun en voor het goede doel. De opbrengst van dit onderdeel komt voor een groot deel ten goede aan de Stratton Foundation, een stichting die arme inwoners van Stratton voorziet van basale benodigdheden (voedsel, zorg, onderwijs, verwarming).

Een geweldige ervaring

Het sportieve element is een belangrijk onderdeel van OCRWC. Maar OCR draait niet (alleen) om het zo snel mogelijk nemen van obstakels en het neerzetten van een snelle tijd. De essentie van obstacle run is het overwinnen van barrières. Niet alleen de fysieke obstakels, maar ook de barrières tussen mensen. Tijdens OCRWC komen mensen tezamen van over de hele wereld. Waar anders dan op dit soort toernooien kun je aan dezelfde tafel eten met iemand die aan de andere kant van de wereld woont; maar wél jouw passie deelt?  OCR draait ook om het maken van nieuwe vrienden en het aanhalen van oude banden.

Hoe kun je jezelf kwalificeren voor OCRWC

Wie wil deelnemen aan OCRWC om kans te maken op de medailles zal zich eerst waardig moeten tonen. Kwalificaties kunnen worden verdiend bij een aantal grote OCR toernooien:

  • Medieval Xtrem Race (Spanje)
  • Reflex Xtreme Challenge (Puerto Rico)
  • Ade Abominable Snow Race (Verenigde Staten)
  • Highlander Assault (Verenigde Staten)
  • Mud Hero (Canada)
  • Zeus (Verenigd Koninkrijk)

Zoals je ziet ligt de focus van de kwalificatietoernooien aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Dat is niet vreemd, aangezien de OCRWC haar roots in de VS heeft. Europeanen met een sterk kloppend OCR-hart moeten daardoor harder werken om kans te maken op een plekje aan de startlijn. Maar: obstakels zijn er om overwonnen te worden!

ocrwc-run-winnen

 OCRWC en corona

Dankzij het coronavirus zijn veel evenementen afgelast of uitgesteld. Het Europese OCREC dat in 2020 in Italië gepland stond, is bijvoorbeeld ook een jaartje uitgesteld.

Het OCRWC 2020 stond gepland op 2-4 oktober 2020. Ook deze is dit jaar afgelast. Corona heeft er voor gezorgd dat veel van de kwalificatietoernooien voor dit jaar zijn geschrapt. Daarom heeft de organisatie besloten af te zien van de Journeyman-kwalificatie eis.

Blijven trainen in deze tijd

Om vele redenen is het ontzettend belangrijk om fit te blijven. Nu Nederland plat ligt, is het de mentale en fysieke gezondheid die snel achter uit gaat.
Voor obstacle runners, maar ook voor runners met weinig ervaring, heeft Beter OCR een gratis spoedcursus Obstacle run. Hiermee word je in 3 maanden klaargestoomd om een obstacle run van 7 km te finishen.

Ook heeft Beter OCR een platform, waar je met andere OCR runners kunt sparren, en tips kunt uitdelen.

Over de schrijver
Wij zijn er om jou te helpen met het overwinnen van alle technische obstakels in de sport!
Reactie plaatsen