Obstacle runs; de verschillende soorten op een rijtje
30 januari 2021 
3 min. leestijd

Obstacle runs; de verschillende soorten op een rijtje

De keuze welke obstacle run je gaat doen is erg belangrijk bij opstellen van je trainingsschema. Vooral het relatieve belang van conditie en techniek is per race verschillend. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste obstacle runs in Nederland, geordend op organisator.

Recreatief en competitief

Recreatieve runs en competitieve runs volgen vaak hetzelfde parcours. Het grote verschil zit hem er in dat een wedstrijddeelnemer alle obstakels moet overwinnen én binnen een bepaalde tijd aan de finish moet verschijnen om diskwalificatie te voorkomen. De snelste racers winnen de medailles. Bij een recreatieve run geldt (meestal) geen tijdslimiet en mogen obstakels eventueel ook worden omzeild.

Mud Masters

Mud Masters, de grondlegger van Obstacle Course Running als breedtesport, biedt een ruime keuze aan edities en afstanden:

  • Mud Masters
    Dit is de “reguliere” editie, waarbij je kunt kiezen uit de volgende afstanden:
    • 6 kilometer, 15+ obstakels
    • 12 kilometer, 25+ obstakels
    • 16 kilometer, 35+ obstakels
  • Competition
    Veel OCR atleten doen mee voor de fun. Voor anderen mag het wedstrijdelement niet ontbreken. Voor hen is de competitieve Mud Run editie op touw gezet. Je kiest voor een race van 21 kilometer (45+ obstakels) of voor een uitdagende 42 kilometer met meer dan 90 obstakels.

Strong Viking

Ook bij Strong Viking kun je kiezen voor verschillende edities. De Water Edition is perfect voor de zomer, wanneer je het liefst wat verkoeling zoekt. De Hills Edition is extra zwaar vanwege de vele hoogteverschillen. Maar het zwaarste is waarschijnlijk de Mud Edition, waar zelfs de best getrainde runner soms met grote moeite vooruit komt.

Bij elke editie zijn de volgende afstanden mogelijk:

  • Lightning (7 km, 20+ obstakels))
  • Warrior (13 km, 30+ obstakels)
  • Beast (19km, 40+ obstakels)

Daarnaast heeft Strong Viking ook competitive edities: de OCR-series. Hierbij racen obstacle runners in een klassement op weg naar de OCR World Finals.

Spartan Race

Spartan Race is een obstacle run die voor iedereen te doen is. Er zijn drie heats; een Open Heat, Competitive Heat en de Elite Heat. Binnen deze heats kun je kiezen uit de Spartan Sprint (5 kilometer, 20 obstakels), Spartan Super (10 kilometer, 25 obstakels) en de Spartan Beast (een halve marathon van dertig obstakels).

Doe je alle drie de afstanden binnen hetzelfde kalenderjaar? Dan ontvang je een speciale Spartan Trifecta medaille.

OCREC

OCREC (Obstacle Course Running European Championships) is hét Europese toernooi voor de OCR toppers. Conditie is hier een basisvoorwaarde, maar de winst zit hem in je techniek.

OCRWC

Het OCRWC is de ORC World Cup. Dit toernooi omvat zowel competitieve als recreatieve runs, waarvoor je moet beschikken over topconditie en perfecte techniek. Bijzonder is dat OCRWC ook een 5K-charity run mogelijk maakt.

Obstacle run voor het hele gezin

Een aantal aanbieders organiseren ook obstacle runs voor het hele gezin. Je herkent deze evenementen aan de toevoeging “Family Edition”, zoals bij de Strong Viking Family Edition en de Mud Masters Family Edition.

Deelname is veelal mogelijk vanaf zes-jarige leeftijd. De afstand en de obstakels zijn uiteraard aangepast aan zodat je dit parcours ook kunt afleggen met een gemiddelde conditie en zonder een al te groot beroep te doen op je techniek.

Zo kun je bij de Mud Masters Family Edition kiezen voor een route van 3 kilometer, die je langs 10 obstakels brengt, en een 5 kilometer parcours met 15 obstacles.

Obstacle run voor teams

Veel obstacle runs bieden ook een estafette aan. Een bijzondere is de Spartan Hurricane Heat, waarbij je vooraf niet weet wat je te wachten staat. Het enige dat je weet is dat je 3 á 4 uur bezig bent (normaal) of 12 uur lang (bij de 12 Hour-versie).

OCR voor de die-hard

Wil je écht de grenzen van je kunnen opzoeken? Dan hebben de mensen van Strong Viking nog iets speciaals in de aanbieding: De Iron Viking is een marathon met meer dan 100 obstakels.  Veel extremer dan dit wordt het niet…toch?

Fout. Want dezelfde Strong Viking doet er nog een schepje bovenop met de Ultra Viking. Deze obstacle run is niet voor tere zieltjes: 60 kilometer lang, meer dan 135 obstakels en een totaal hoogteverschil van 3.300 meter. Oh, en je hebt slechts 10 uur om dit hele parcours af te leggen.

Ook bij Spartan kun je een aantal extreme runs lopen. De Spartan Ultra Beast is 50 kilometer lang en gooit 60 obstakels op je pad.

Train naar je doel

Je ziet, je kunt alle kanten op met OCR. Maar elke run is uitdagend. Daarom is het belangrijk om bij het opstellen van je trainingsschema voor ogen te hebben wat je doel is. Zo kiest de beginner het best één van de kortere afstanden, om vervolgens zo all round mogelijk te trainen.

Als je een grotere uitdaging wilt aangaan, is een intensiever trainingsschema passender. In deze voorbereiding kunnen de kleinere obstacle runs een belangrijke rol spelen. Veel sporters gebruiken deze om “in het veld” hun techniek verder aan te scherpen.

Twijfels je welke run voor jou de beste mix is tussen uitdaging en plezier? Weet je niet zeker wat een voor jou passende ambitie is? Je trainer of coach kan je helpen om een goede keuze te maken. Ook kun je met andere (beginnende) runners sparren in communities op platforms, waar je tevens veel trainingsschema’s kunt vinden.

Over de schrijver
Wij zijn er om jou te helpen met het overwinnen van alle technische obstakels in de sport!
Reactie plaatsen