OCREC in de obstacle run wereld; wat betekent het?
19 augustus 2020 
3 min. leestijd

OCREC in de obstacle run wereld; wat betekent het?

Wat het EK is voor het voetbal, is OCREC voor de obstacle run atleet. Het staat voor Obstacle Course Racing European Championships. De eerste editie  werd gehouden in 2016. De eerste OCREC-eindronde vond plaats in Nederland. Deelnemers die zich gekwalificeerd hadden gingen op recreatiegebied De Berendonck in Wijchen (bij Nijmegen) de strijd aan met zichzelf én met elkaar. OCREC bleek een succes en een nieuwe traditie was geboren: een onafhankelijk toernooi voor de echte obstacle run-enthousiasteling.

ocrec

Wie organiseren OCREC?

Voor de organisatie van dit grootschalige OCR-evenement sloegen de Europese OCR-bonden de handen ineen om samen een onafhankelijk toernooi te organiseren. De nationale bonden en federaties vormden in 2017 de European Obstacle Sports Federation (EOSF). Deze Europese sportfederatie heeft als doel OCR op Europees niveau als sport neer te zetten. De OCR European Championships zijn hiervoor van groot belang.

Een onafhankelijk OCR evenement

Om het onafhankelijke karakter van OCREC te benadrukken wordt elk jaar een andere locatie gekozen. Na Nederland (2016) volgden  Duitsland (2017), Denemarken (2018) en Polen (2019).

In 2020 zou de vijfde editie van OCREC hebben plaatsgevonden in Val di Fiemme in de Italiaanse Dolomieten (niet ver van Trento). De uitbraak van corona gooide echter roet in het eten. Zoals alle grote evenementen mocht ook OCREC 2020 niet doorgaan.

Gelukkig betekent dit niet het einde van deze sportieve traditie. Onder het motto “Het overwinnen van obstakels is onze passie” heeft de organisatie besloten de jubilieum-editie van de obstacle run een jaartje op te schuiven, naar juni 2021. Dat geeft een jaar ruimte om extra te trainen.

Wat kun je verwachten als deelnemer aan OCREC?

Wanneer je deelneemt aan OCREC kun je een uitdagend parcours verwachten met alle gebruikelijke obstakels, soms met een originele twist.

OCREC is een meerdaags sport-festival met verschillende races. In 2019 konden de toppers uit de OCR wereld zich kwalificeren om hun krachten meten in de volgende onderdelen:

 • Short Course (5km, 40 obstakels)
 • Standard Course (15km, 60 obstakels)
 • Team estafette (9 km, 60 obstakels)

ocrec

Ook recreatieve obstacle runners kunnen de uitdaging aangaan, voor hen waren open races beschikbaar:

 • Open Race (5 km, 40 obstakels, geen kwalificatie noodzakelijk)
 • Journeyman Standard (15km, 60 obstakels)
 • Journeyman short (5km, 40 obstakels)

Een speciale race is de Ninja track. Dit parcours is hooguit een paar honderd meter lang, maar bevat een enorm aantal uitdagende obstakels.. Hier gaat het niet om uithoudingsvermogen, maar vooral om techniek.

Ook voor kinderen zijn er obstacle runs, deze varieren in afstand, maar zijn veelal minder dan 2,5km.

OCREC: meer dan een sportieve krachtmeting

Sport verbroedert. Dat merk je wanneer je deelneemt aan OCREC. Natuurlijk staat de Obstacle Run bij het evenement op de eerste plek. Maar het is meer dan alleen deelnemen aan een obstacle run. Het is een meerdaags festival met volop kans om medesporters te ontmoeten.

Wie deelneemt aan OCREC ontmoet gelijkgestemden uit heel Europa. En hoewel iedereen wel wil winnen, staat het plezier van de gezamenlijke sportieve prestatie voorop.

Wie kan deelnemen aan OCREC

Zoals al beschreven bestaat het programma van OCREC uit een aantal onderdelen. Een aantal hiervan zijn open, hier kan iedereen zich voor inschrijven.

Wie voor de Europese titel wil gaan, kan zich hiervoor kwalificeren. Wanneer je de kwalificatie op zak hebt, kun je jezelf aanmelden via de website van de organisatie.

In Nederland kan je jezelf kwalificeren bij de volgende races:

 • Gladiator Run
 • Hang-On Run
 • Medieval Run
 • Strongman Run NL
 • Raid of Valour
 • Run For Our Lives
 • Strong Viking OCR Series
 • The Great Escape

Met een goede voorbereiding sneller bij de finish

Hoewel je een run vooral voor de lol moet doen, vergt deelname aan deze obstacle run de nodige voorbereiding. Een goede fysieke conditie is essentieel wanneer je het parcours binnen de gestelde tijdslimiet wilt behalen. De meeste tijdswinst zit hem echter in een goede techniek. Hoe sneller je een obstakel kunt overwinnen, liefst in één keer, hoe sneller je de finishlijn bereikt. Met de juiste training voltooi je OCREC en verleg je jouw eigen grenzen.

Beter OCR biedt de tools die je nodig hebt om jouw OCREC succesvol af te ronden: van conditietraining en techniek coaching, tot mentale technieken om jouw sportieve prestaties op een hoger plan te brengen.

Met een gepassioneerde OCR-coach, komt de gepassioneerde obstacle runner verder.

Over de schrijver
Wij zijn er om jou te helpen met het overwinnen van alle technische obstakels in de sport!
Reactie plaatsen