Straight Leg Deadlift

De straight leg deadlift is een variant van de deadlift. De focus ligt hierbij op de mm. Hamstrings (m. semimembranosis, m. semitendinosis, m. bicep femoris). Deze breng je maximaal op spanning door de benen gestrekt te houden.

Uitvoering:
Voer de straight leg deadlift uit met een stang, dumbel of kettlebel. Kom staan met de voeten op heupbreedte. De tenen wijzen recht naar voren.

‘’Tip: Om de focus op het binnenste deel of het buitenste deel van de hamstring te leggen kun je de voeten iets naar binnen draaien of iets naar buiten. Bij het naar binnen draaien van de voeten leg je de focus op het binnenste/mediale deel van de hamstring, de m semimembranosis en m. semitendinosis. Draai je de voeten iets naar buiten dan ligt de focus meer op het buitenste deel van de hamstring, namelijk de m. bicepfemoris.’’


Laat de stang langzaam langs de benen naar beneden zakken zonder daarbij de knieën te buigen. Over het algemeen mag je de knieën heel licht gebogen houden. Houd de rug hierbij recht en duw je billen naar achteren. Ga zo diep als je kunt zonder dat de knieën of rug hierbij buigen of bollen. Als het goed is voel je maximale rek op de hamstring komen. Kom vervolgens weer omhoog en knijp je billen iets samen, alsof je een muntje tussen de billen wilt samen knijpen.


Tip:
-    Wissel eens in de breedte van de voetplaatsing. Zet de voeten wat smaller om het lastiger te maken.
-    Ga op een step of verhoging staan om dieper te kunnen zakken.
-    Houd de schouderbladen goed op spanning door ze naar elkaar toe te knijpen als je naar beneden zakt.