Wat zijn de meest voorkomende blessures en hoe blijf je ze voor?
24 april 2021 
3 min. leestijd

Wat zijn de meest voorkomende blessures en hoe blijf je ze voor?

Wat zijn de meest voorkomende blessures? Is er een verschil tussen kinderen en volwassenen? Hoe kan het dat juist die blessures zo vaak voorkomen? En het belangrijkste: hoe kan je ze voorkomen?

blessures

Wat is een blessure?

Een blessure is een beschadiging aan je spieren door het sporten. Dat kan vanuit veel verschillende dingen ontstaan. Bijvoorbeeld als je plotseling een gekke beweging maakt of als je spieren niet goed opgewarmd zijn. Je kan ook je spieren overbelasten door te lang een bepaalde oefening te doen. Zelfs spierpijn is  een voorbeeld van een blessure. Vaak heb je dan geen goeie cooling-down gedaan of te zware oefeningen. Een blessure gaat meestal na rustig aan doen en versterkende oefeningen vanzelf weer over. In sommige gevallen is er een langer herstel nodig of zelfs een operatie. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je hard bent gevallen.

Blessures bij kinderen en volwassenen

De meest voorkomende blessures bij kinderen zijn blessures waar de pezen aan de groeischijf hechten. Jongens hebben vergeleken met meisjes van dezelfde leeftijd meer kans op zulke blessures. Dat komt omdat jongens in een korte tijd meer kracht ontwikkelen en doordat de veranderingen in de puberteit groter zijn. Bij bijvoorbeeld voetbal en basketbal zijn de knieën vaak het probleem, maar bij sporten als turnen, zwemmen en handbal zijn de schouders en ellebogen kwetsbaarder. Een verzwikte enkel komt ook vaak voor. Vooral jonge kinderen spelen nog veel buiten en ook daar hebben ze kans om blessures door bijvoorbeeld te vallen.

Bij volwassenen zie je veel vaker blessures aan gewrichten en overbelasting. Ook de knieën hebben het zwaar bij volwassenen. Volwassenen zijn sneller overbelast dan kinderen omdat hun lichaam minder goed in staat is om de spieren te herstellen. Ontstekingen aan de gewrichten komen ook meer voor omdat het lichaam steeds ouder wordt en de klappen minder goed kan opvangen. Slijtage van de gewrichten kans soms ook voor pijnlijke plekken zorgen.

De meest voorkomende blessures

  • Verzwikte enkel, dit kan komen door bijvoorbeeld een ongelijke ondergrond of een onhandige stap naar voren of achteren.
  • Hamstring blessure, hamstring blessures zie je veel bij sporten waar je lang en actief moet rennen. Meestal krijg je een blessure in combinatie met niet goed opgewarmde spieren.
  • Knie blessure, Bij een plotselinge draai of beweging is je knie al snel gevoelig doordat er zoveel verschillende spieren en banden in zitten. Een blessure is er dan ook snel.
  • Rug klachten, dit komt vaker voor bij volwassenen, maar ook bij kinderen die bijvoorbeeld hockeyen of wielrennen. Dit kan zelfs komen door een slechte houding.
  • Schouder blessure, vaak komt dit omdat je oefeningen te zwaar hebt gedaan of te lang. Meestal is het dan ook in de vorm van overbelasting.

Wat als je een blessure hebt?

Je denkt al snel afbouwen en zo min mogelijk doen tot het over is… Deels is dat waar maar het is veel slimmer om de belastbaarheid te vergroten.
Het is verstandig om na het moment dat je geblesseerd raakte rustiger aan te doen. Helemaal niets doen is dan ook weer geen verstandig idee. Je moet de spiergroep blijven gebruiken anders wordt het stijf. Doe oefeningen die niet te belastend zijn en doe ze niet te vaak.

Als de pijn na een paar dagen of weken is afgenomen kan je gaan kijken hoe je de belastbaarheid kan gaan vergroten. Zijn spieren kort? Doe dan regelmatig wat rekoefeningen. Heb je iets overbelast? Kijk hoe je die spiergroep kan versterken. Je kan bijvoorbeeld naar een fysio gaan die je hele gerichte oefening kan geven. Een goeie houding is ook heel erg belangrijk. Heb je bijvoorbeeld last van je knieën? Kijk eens of het misschien kan komen doordat je niet goed rechtop staat in je rug en heupen of kijk eens naar je voeten.

Hoe voorkom je blessures?

Allereerst is het heel belangrijk om altijd een goeie warming-up te doen. Dit is niet altijd leuk maar erg belangrijk! Je bereidt als het ware je spieren voor op de training. Er zijn heel veel verschillende manieren om warm te worden. Hoe meer je varieert hoe beter het is. Zorg dat je alle spiergroepen mee pakt ook al gebruik je een bepaalde spiergroep niet of niet zo veel tijdens het sporten.

Na de training is het ook belangrijk om een cooling down te doen. Je brengt daarmee je spieren weer richting de rust stand. Een beetje oprekken of een extra rondje uitlopen na het rennen doet al heel veel om je spieren te beschermen. Ook koelt het je lichaam af richting je normale temperatuur. Je lichaam wordt namelijk warmer tijdens het sporten en alleen zweten is niet genoeg om het weer af te koelen.

Goede voeding kan soms ook invloed hebben op je spieren en blessures voorkomen. Eiwitten stimuleren de opbouw van spieren en magnesium is goed voor het herstel van je spieren. Daarnaast heb je natuurlijk genoeg energie nodig om te kunnen sporten. Koolhydraat rijk eten geeft de meeste energie. Dat zijn gerechten als pasta en ook een boterham.

receptenboek-sportvoeding

De juiste sportkleding kan in sommige gevallen ook een verschil maken. Bijvoorbeeld goeie schoenen bij atletiek of kniebeschermers bij volleybal. Dat zijn extra hulpmiddelen die de spieren beschermen en klappen kunnen opvangen.

Als laatste: kracht opbouwen. Het is ontzettend belangrijk dat je eerst genoeg kracht hebt voordat je een bepaalde oefening gaat doen. Door krachttraining of stabilisatie-oefeningen worden je spieren sterker waardoor ze klappen beter kunnen opvangen zoals een landing of misschien zelfs een val.

Over de schrijver
Ik ben Maud Zentveld, fanatieke sporter, coach en gastblogger.
Reactie plaatsen