Steeds vaker zien we op sociale media voorbijkomen dat sporters een springtouw gebruiken tijdens hun training. Waarom doen ze dit, wat kun je ermee en wat kan je ermee trainen? Sporters die niet lang kunnen hardlopen door bijvoorbeeld een blessure, merken dat springtouwen vrijwel hetzelfde effect geeft. Na tien minuten springtouwen heb je dan ook net zoveel calorieën verbrand en aan je spieren gewerkt als met een halfuur hardlopen.
Trainen met een springtouw
Veel sporters starten hun workout met springtouwen. Dit doen ze omdat ze hierdoor hun hartslag kunnen verhogen en hun gehele lichaam opwarmt. Doordat hun hele lichaam goed opwarmt, kunnen ze daarna specifiek aan de slag met een spiergroep. Met touwtjespringen train je je kracht-uithoudingsvermogen. Dat betekent dat je kracht moet opbouwen en voor een langere tijd of veel herhalingen moet kunnen vasthouden. Je traint dus je conditie en versterkt tegelijkertijd je spieren. Dit is een goede combinatie waar veel sporters erg blij mee zijn. Ook zie je vaak dat ze tijdens een rustdag of een rustige trainingsdag vaak springtouwen, omdat ze dan door middel van een soort materiaal gemakkelijk kunnen trainen. Het lijkt niet heel erg intensief, maar vaak is het dat niet. Mensen verkijken zich erop hoe zwaar touwtjespringen eigenlijk wel niet is. Touwtjespringen is zelfs een van de meeste effectieve manier om vet te verbranden.
Het juiste springtouw voor jou
Het is erg belangrijk dat je bij het trainen met een springtouw op zoek gaat naar een springtouw wat jij het fijnst vindt. Je hebt namelijk veel verschillende soorten. Zo heb je springtouwen met tellers en springtouwen die verzwaard zijn (voor mensen die vaak touwtjespringen). Je hebt ook springtouwen van verschillende materialen, zoals leer, plastic, staal of touw. Mocht je moeite hebben met het vinden van een springtouw, dan raad ik je aan om langs een sportwinkel te gaan of goed de recensies van een website te lezen.
Nog een groot voordeel aan deze manier van het uitvoeren van een work-out is dat het niet veel plek in beslag neemt. Je kan springtouwen vaak overal wel doen. Ook is het niet iets wat duur is, je besteed eenmalig geld uit aan een springtouw en je kunt hier dan voor lange tijd veel plezier van hebben. Tot slot neemt het ook niet veel tijd in. Met een training van 10 minuten heb je al een goede work-out achter de rug. Deze manier van een work-out kun je eventueel ook een aantal keer per dag uitvoeren. Denk aan het na het ontbijt en na het diner. Dit zijn vele voordelen aan het touwtje springen!
Wat kan je doen tijdens een springtouw work-out?
Wat voor jezelf fijn is om te trainen is om te beginnen met een groot aantal hoeveelheden en het daarna steeds af te bouwen met een standaard aantal. Bij een beginner kun je bijvoorbeeld de eerste set starten met 100 keer touwtjespringen, je neemt daarna eventjes rust en de volgende set start je met 25 minder en ga je dus over op 75 keer. Merk je na een tijd dat er te weinig aantal in je sets zitten, dan is het slim en goed om deze te verhogen.
De soorten oefeningen:
- Normaal (single) springen
- Dubbel (double) springen
- Gekruist springen
- Met hoge knieën springen
- Met je voeten om de beurt, je komt dus niet steeds met 2 voeten tegelijk op de grond
- Op je linkerbeen, daarna op je rechterbeen
- Achteruit springen
Ook kun je op YouTube op zoek naar veel extra soorten manieren om touwtje te springen. Dat platform staat er namelijk vol mee.