Wat is veganisme en kan iedereen vegan worden?
29 juli 2021 
2 min. leestijd

Wat is veganisme en kan iedereen vegan worden?

Veganisme. Misschien hoor je het zelf ook steeds vaker, want steeds meer mensen van over de hele wereld willen veganist worden. Maar wat is een veganist eigenlijk, kan iedereen vegan worden en zijn er tips voor? Dat wordt hieronder uitgelegd.

veganisme

Wat betekent het als iemand een veganist is?

Veganisme is eigenlijk een bepaald soort levensstijl die iemand heeft. Alles wat met het lijden of doden van dieren te maken heeft, wordt zoveel mogelijk vermeden. Dus van voedsel, tot aan kleding. Denk aan leren schoenen, kleding, make-up maar ook bv dieren die voor entertainment gebruikt worden, worden vermeden.

Veel mensen vergissen zich vooral in de laatste dingen, want als vegen zijnde houd je dus niet alleen rekening met het gene wat je eet, maar kijk je ook naar wat voor kleding of andere middelen je gebruikt.

Wat eet iemand die veganist is?

Alles wat afkomstig is van dieren: vlees, vis, eieren, kaas, melk. Maar ook bv kippeneiwit, eipoeder, en E nummers afkomstig van dieren wordt vermeden. In plaats van al het voedingswaren wat afkomstig is van dieren kun je bijvoorbeeld vegen eten. Dit is eigenlijk plantaardig eten, dus veel groenten, fruit, granen, peulvruchten, zaden, noten en bonen. Maar ook vleesvervangers die in de supermarkt te krijgen zijn. In steeds meer supermarkten vind je voedingswaren die je als veganist gewoon kunt eten. Juist omdat er in de wereld op zulke plekken steeds meer rekening mee gehouden wordt, merk je dat ook meer mensen veganist willen worden.

Wat zijn de voor- en nadelen van veganisme?

De voordelen die vaak voorbij komen zijn dat mensen zich gezonder en fitter voelen. Het even van vettigheid wordt namelijk ook vermeden en vaak vervangen door groente of fruit. Door deze leefstijl verliezen mensen vaak ook een aantal kilo’s van hun lichaamsgewicht en zal je merken dat je veel beter slaapt en functioneert. Ze voelen zich ook veel fijner bij het idee dat een levend wezen niet heeft geleden of dood heeft moeten gaan voor de persoon die het opeet. Daarnaast draag je bij aan het milieu en hopen veel veganisten op een goede toekomst voor hun kinderen en zichzelf.

Er zijn ook wel wat nadelen aan het zijn van een veganist. Het is altijd zoeken naar de juiste voedingswaren. Continu ben je aan het checken of bepaalde etenswaren volledig diervrij zijn. Ook is het moeilijker om even snel wat tussendoor te eten. Bij restaurants wordt er steeds vaker rekening mee gehouden, dat er ook veganisten bij hun restaurant kunnen eten en genieten van een heerlijke lunch of diner.

Tips voor mensen die veganist willen worden, waar moet je op letten?

Het belangrijkste is vooral dat alle beetjes helpen. Wees niet meteen te streng voor jezelf. Weet ook dat alle producten die je gewend bent om te eten, tegenwoordig ook gewoon als plantaardige versie verkrijgbaar zijn. Begin simpel, door bijvoorbeeld het vervangen van maaltijden zonder vlees. Probeer verschillende soorten plantaardige melk en vindt uit welke jij het lekkerste vindt. Verander dus niet meteen je gehele voeding/leefstijl, want de kans dat je het dan niet volhoudt is kleiner. Neem kleine stapjes dus.

Vega of veganist zijn, doe je voor jezelf. Dus voel je vooral niet verplicht om jezelf te verantwoorden, daar hebben mensen over het algemeen een handje van om vegans het hemd van het lijf te vragen of hen “zielig” te vinden. Meer info over veganisme kun je vinden op deze site.

Over de schrijver
Ik ben Maud Zentveld, fanatieke sporter, coach en gastblogger.
Reactie plaatsen