Obstacle tactiek, 7 tips om toe te passen tijdens de Obstacle Runs
01 oktober 2020 
2 min. leestijd

Obstacle tactiek, 7 tips om toe te passen tijdens de Obstacle Runs

In dit artikel beschrijf ik wat praktische tips die je kunt gebruiken om tactiek toe te passen bij het nemen van obstakels. De meeste obstacle runners denken niet snel aan tactiek tijdens obstacle runs. Toch kan tactiek ervoor zorgen dat je obstakels sneller kunt nemen en dat je meer energie spaart gedurende je run en tijdens de obstakels.

Obstacle tactiek

tactiek-obstacle-run-berserker-crawl

Bron: Alicia Huberts, Atlas Outdoor Training

Voordat ik een obstakel tegenkom tijdens een run stel ik mezelf de volgende vragen:

1. Welk obstakel komt eraan?

Door te weten welk obstakel eraan komt kun je een inschatting maken van het niveau van het obstakel. Klinkt logisch, maar toch doen we dit niet altijd. Bekijk van tevoren de race kaart zodat je ongeveer weet in welke volgorde je obstakels tegen komt. Ook tijdens de race kijk je ver naar voren om te bekijken wat het volgende obstakel is in de race.

2. Inspelen op de omgeving

Wie lopen er in de buurt? Door te kijken welke lopers er met je mee lopen kun je bepalen of je in een rij komt te staan bij het obstakel. Het kan nuttig zijn om een klein sprintje te trekken vlak voordat je bij het obstakel komt. Of juist wat rust te pakken als dat nodig is voor het obstakel. Inspelen op de omgeving kan extra tijd opleveren dus!

3. Staat er al een rij?

Soms kan het zijn dat er een flinke rij staat bij een obstakel. Hiermee weet je dat je genoodzaakt bent om vlak voor het obstakels rust te pakken. Je kunt ervoor kiezen om dan juist wel of niet te versnellen vlak voor het obstakel.

4. Hoeveel energie heb ik nog?

Met je energielevel kun je de haalbaarheid van het obstakel inschatten. Als je vermoeid bent kun je overwegen om eerst rust te pakken voordat je het obstakel neemt. Een penalty krijgen kan meer tijd kosten dan het obstakel wel halen met meer rust. Ook geef het niet halen van een obstakel minder vertrouwen in volgende pogingen en kan het “obstakelstress” veroorzaken.

5. Welk obstakel kan ik het beste pakken?

Als ik een obstakel tegenkom bekijk ik altijd welke lane voor mij het prettigst is. De Monkey Snakes draaien bijvoorbeeld in de ene lane linksom en de andere rechtsom. Omdat mijn voorkeurskant rechts is, kijk ik altijd goed hoe de Monkey Snakes zijn gepositioneerd. Daarnaast pak ik vaak de buitenste lanes omdat deze meestal minder gebruikt zijn. Er zit dan meestal minder modder en water op het obstakels waardoor ik meer grip heb.

6. Is het obstakel glad?

Hoeveel grip verwacht je bij het obstakel te hebben? Is er veel modder of ben je net door het water geweest en je handen zijn nog nat? Neem dan minder risico bij een obstakel en probeer je handen van ten voren droog te maken.

tactiek-obstacle-run-ocr

Bron: Alicia Huberts, Atlas Outdoor Training

7. Visualiseren en analyseren van de beweging

Bedenk van tevoren in je hoofd hoe je het obstakel gaat nemen en welke techniek je gaat gebruiken. Zo hoef je tijdens het obstakel minder na te denken over welke handelingen je moet uitvoeren. Lees ook onze ander blog over visualiseren en “actie denken”. Dit kan namelijk een enorme boost geven aan het halen van obstakels!

Op het Beter OCR Platform delen wij meer oefeningen en tips aan obstacle runners.

Succes met het toepassen van tactiek in je obstacle runs en laat me weten als je wat aan de tips hebt gehad!

 

Over de schrijver
Paul Verheul doet al 25 jaar aan turnen en geeft al meer dan 10 jaar trainingen. Op zijn 18e is hij pas begonnen met topsport. Hij heeft geleerd dat alle gemotiveerde sporters met de juiste hulp, ontzettend veel kunnen leren, ongeacht het niveau. Na zijn topsport carrière en opleiding aan de Academie Lichamelijke Opvoeding heeft hij besloten om zijn kennis over te dragen aan anderen en anderen in beweging te brengen. Quote: "Streef naar progressie, niet perfectie."
Reactie plaatsen