Op welke manier hef je de atlas stones tijdens een obstacle run?
06 maart 2021 
in OCR
2 min. leestijd

Op welke manier hef je de atlas stones tijdens een obstacle run?

Atlas stones hebben een lange geschiedenis, vooral in het noorden van Europa. Deze zware stenen heffen is een workout voor je hele lichaam, dat weten de vikingen goed. Je hebt er explosieve kracht voor nodig en dit obstakel vergt enorme energie.

Met de juiste tips en tricks wordt dit element haalbaar voor iedereen. Je hebt een basiskracht en explosiviteit nodig maar met een goede voorbereiding kom je ver! Dit obstakel kom je regelmatig tegen tijdens de Strong Viking obstacle runs.

atlas-stones-obstacle-run

Waan je een god

Atlas stones heffen is een typisch Brits en Scandinavisch gebeuren. Het is een eeuwenoud evenement om te bepalen wie de sterkste is. Oorspongkelijk was het de bedoeling om de zware stenen bovenop een stenen muur te heffen. De ronde stenen konden tot 160kg zwaar zijn. De deelnemers begonnen de wedstrijd met een lichtere steen. Om de beurt tilden ze een iets zwaardere steen op de stenen muur. Aan de hand van een afvalrace bepaalden de sterke Noord-Europeanen zo wie de sterkste was.

Het obstakel is vernoemd naar de Griekse god Atlas, de god van de kracht en uithouding. De ideale naam voor deze zware oefening. Vandaag de dag worden in obstacle runs geen natuurlijke stenen gebruikt zoals vroeger het geval was. In bepaalde competities worden betonnen stenen gebruikt. In obstacle runs zijn ze meestal van rubber. Origineel wogen deze stenen tussen de 95 en 160kg. Tegenwoordig vind je ze vanaf 20kg en zien ze vaak uit als een bal.

Maar hoe hef je zo’n zware steen wanneer je niet zo sterk bent?

Tips en tricks

Met deze tips krijg ook jij die zware bal omhoog getild zonder al te veel moeite. Ga op 1 knie zitten en leun wat naar achteren. Zo kan je de bal over je knie omhoog rollen. Via je heup rol je de bal naar de andere knie.

Vervolgens duw je de bal explosief op je borst en sta je recht. Terwijl je dat doet verzet je je handen ook zodat deze zich onder de bal bevinden. Tenslotte duw je de zware steen over de stok of de muur. Je kan op de toppen van je tenen gaan staan om die extra laatste duw te geven. 

Heb je wel heel wat kracht in je armen en duw je regelmatig zware gewichten in de sportschool? Dan kan je de atlas stones op een snellere manier heffen.

Doe een squat of sumo squat. Breng je handen onder de bal met gespreide vingers. Door je onderarmen te klemmen, zorg je ervoor dat de bal niet naar voren valt. Duw de bal wat van links naar rechts, op die manier kan je je handen beter onder de bal steken. Lift vervolgens in 1 beweging de bal tot op je bovenbenen. Denk vervolgens dat je de bal tot tegen je kin moet heffen. Dat doe je niet echt maar dat helpt je de bal omhoog te krijgen tot over de muur of baar.

Bereid je voor op de atlas stones

Train je volledige lichaam om in topvorm te komen voor de atlas stones. Dit obstakel is vaak een van de laatste in een obstacle run en dat is het om een reden. De atlas stones is een enorm zwaar obstakel en vergt immens veel energie.

Je voorbereiden doe je met squats, zowel gewone squats als sumo squats. De explosiviteit die je nodig hebt, train je aan de hand van dead lifts. Deze geven je lichaam een gelijkaardig gevoel. Let altijd goed op je houding zodat je je zeker niet blesseert. Tenslotte, helpt de leg press bij het oefenen van het jezelf opduwen.

Of je nu enorm getrainde armspieren hebt of niet, met bovenstaande tips en tricks waan ook jij je een god van de atlas stones.

Ontdek meer tips om obstakels tot een goed einde te brengen op ons Youtube kanaal.

Over de schrijver
Wij zijn er om jou te helpen met het overwinnen van alle technische obstakels in de sport!
Reactie plaatsen