Obstacle running

07 juli 2021

Hoe word je beter in obstacle running?

Hoe kan je beter worden in obstacle running en hoe train je eigenlijk voor een run?

3 belangrijke aspecten

De 3 belangrijkste dingen bij obstacle running zijn: conditie, kracht en techniek. Door iedere groep apart, maar ook samen te trainen kan jij je optimaal voorbereiden op een run.

Conditie

Een obstacle run bestaat ongeveer 75% hardlopen en 25% obstakels. Het is dus super belangrijk om een goeie conditie te hebben om de run uit te kunnen lopen. Je kan conditie op heel veel verschillende manier trainen. Probeer verschillende manieren te combineren. Ga bijvoorbeeld de ene keer hardlopen en de andere keer fietsen of probeer een keer een interval training te gebruiken in plaats van steeds in hetzelfde tempo rennen. Bij een obstacle run wordt hardlopen natuurlijk gecombineerd met hindernissen. Om nu zeker te weten of je een run kan volhouden kan je de afstand van de run hardlopen en steeds om de 500 meter 10 kracht oefeningen doen. Bijvoorbeeld 500 meter rennen, 10 sit-ups, 500 meter rennen, 10 keer opdrukken etc.

Kracht

Om de hindernissen tijdens een run vol te kunnen houden heb je natuurlijk kracht nodig. Je moet je zelf vasthouden, ophijsen of weer af kunnen zetten. Kracht is ook nodig om je lichaam te beschermen en weer te laten herstellen. Een bootcamp is een hele goeie training en voorbereiding op je run. Je traint verschillende spiergroepen en vaak wordt het gecombineerd met een stuk hardlopen. Een aantal keer door het bos hardlopen of heuvels op en af is rennen is ook een erg goeie voorbereiding.

Techniek

Techniek is tijdens de voorbereiding het minst belangrijk. Een Obstacle run is vaak toegankelijk voor iedereen en dat betekend dan ook dat de obstakels haalbaar moeten zijn voor iedereen. Natuurlijk heb je wel kracht nodig om een obstakel te kunnen halen en als je dan de basis technieken beheerst is dat ook mooi mee genomen, maar zeker niet noodzakelijk. Een basis techniek als de voetklem (ook wel schippersslag genoemd) is altijd handig voor het touwklimmen. Een tip voor je voorbereiding: ga een aantal keer naar een locatie waar obstakels zijn. Daar kan je de basis technieken leren en uitproberen en zo doe je ervaring op.

 

Reactie plaatsen