Duurloop

Als kind heb je het vast wel eens op school moeten doen: een duurloop. Maar wat is precies een duurloop? En welke soort duurlopen zijn er? En een van de belangrijkste dingen, hoe houd je een duurloop makkelijker vol?

Wat is een duurloop?

Een duurloop wordt ook wel een lange-afstandsloop genoemd. Het is een vorm van hardlopen over lange afstanden waarbij snelheid meestal geen rol speelt. Het gaat er vaak om dat je het zo lang mogelijk vol houd. 

Verschillende soorten duurlopen

Een duurloop kan je onderverdelen in drie categorieën:

  1. Herstelloop, een herstelloop is bedoeld om de bloedtoevoer naar je spieren te bevorderen zodat je lichaam sneller kan herstellen. Tijdens een duurloop ontstaan er namelijk kleine scheurtjes in de spieren die na een training moeten herstellen. Door een betere bloedtoevoer gaat het herstel proces sneller. Ook kan een herstelloop je conditie beïnvloeden. Je lichaam is nog moe van de vorige training terwijl je alweer een herstelloop gaat doen. Dat zorgt ervoor dat je lichaam beter leert omgaan met de energie die je hebt.
  2. Lange duurloop, een lange duurloop helpt om kracht op te bouwen en om een verbeterde bloedsomloop te krijgen tijdens het rennen. Doordat je lang en langzaam rent krijgt het lichaam de tijd om zich aan te passen. Het kan de bloedsomloop veranderen en je energie beter sparen. Hoe vaker je dit doet hoe sneller je lichaam het proces kan omzetten. Ook train je de kracht in je spieren en pezen door het maximale uit je lichaam te halen. Je gaat net iets verder dan dat je de vorige keer kon. Ook ontwikkel je doorzettingsvermogen en mentale kracht dat je tijdens een normale training erg in je voordeel kan werken.
  3. Snelle duurloop, een snelle duurloop is vaak over een korte afstand met meer snelheid. Je traint je conditie en leert omgaan met de energie die je lichaam krijgt. Je calorie verbruik neemt met deze duurloop snel op. 

Wedstrijden 

Er zijn 3 verschillende afstanden op de baan die vallen onder de duurlopen. Dat zijn de 3000, 5000 en 10.000 meter. Daarnaast zijn de halve en hele marathon bekende afstanden. Een duurloop maakt ook onderdeel uit van een triatlon.

Al deze afstanden vind je ook terug op wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen, maar natuurlijk zijn er ook amateur wedstrijden.

Er bestaan ook wedstrijden over veel grotere afstanden die je met een heel team loopt. Er wordt dan constant afgewisseld van loper. De andere lopers kunnen in de tussen tijd uit rusten of bijvoorbeeld mee fietsen met de anderen.

Tips voor een duurloop

Om een duurloop te kunnen rennen moet je natuurlijk trainen. Soms kan dat best wel saai zijn omdat het lange afstanden zijn. Hieronder wat tips om het leuker te maken:

  1. Ren een stuk waar je zin in hebt. Ga niet tegen je zin door het bos lopen of langs de rand van de stad. Kies een stuk waar je zin in hebt dat motiveert meer.
  2. Ren samen met iemand. Kies een maatje dat ongeveer dezelfde afstand kan lopen en op hetzelfde tempo. Dat is gezelliger en je kunt elkaar aanmoedigen om net een stukje verder of harder te lopen. Je kan ook iemand met je mee laten fietsen als aanmoediging.  Als je op een bepaalde tijd afspreekt is het ook moeilijker om het rennen uit te stellen.
  3. Muziek luisteren. Maak een afspeellijst met up beat nummers die jij leuk vind. Dat kan helpen om in het goeie ritme te blijven rennen en maakt het rennen net wat leuker.
  4. Ga een keer in een ander gebied rennen of stel een ander doel. Ren niet altijd naar diezelfde boom of tot datzelfde huis maar ren een keer naar je familie of vrienden. Je kunt ook een stuk met de trein ergens heen gaan er terug rennen naar huis. Dan zie je ook een keer een andere omgeving.