Zes tips voor het speerwerpen (Spartan Spear Throw)
03 maart 2021 
2 min. leestijd

Zes tips voor het speerwerpen (Spartan Spear Throw)

Wist je dat de wereldkampioen speerwerpen van 2016 de sport leerde via YouTube? Wij proberen het jou te leren aan de hand van een blog! Weliswaar gooi je de speer op een obstacle run niet zo ver als in een Olympische arena.

Toch is het speerwerpen het meest gefaalde element op obstacle runs. Het is een technisch obstakel en vergt wat oefening. Eens je het onder de knie hebt, kan het een van je beste onderdelen worden. 

 

  1. Denk aan het touw

Voordat je er nog maar aan denkt om je speer te gooien, zorg je dat je touw goed ligt. Heel wat deelnemers gaan al de mist in bij het speerwerpen voor dat ze er echt aan begonnen zijn.

Let op dat je het touw over het hek hangt zodat het de speer volgt. Controleer dat je niet op het touw staat. Dubbelcheck dat je touw nergens vast hangt of achter haakt. Ligt het goed? Dan ben je klaar om te werpen.

  1. Neem je positie in voor het speerwerpen

Controleer dat je recht voor je doelwit staat. Soms lijkt dat zo maar sta toch je te veel naar links of recht. Ga recht voor het doelwit staan met een been naar voren. Dit is het tegengestelde been van de arm waarmee je werpt. Ga stevig staan zodat je zeker je evenwicht niet verliest.

  1. Vind het balanspunt

Zoek het balanspunt van de speer. Dat is het punt waarop je speer vastneemt en je deze recht kan houden zonder al te veel moeite te doen. Gevonden? Zet nu je hand 1 handlengte naar achteren. Dat doe je zodat de speer in een mooie boog vliegt en niet rechtstreeks de grond in duikt.

Klem je wijsvinger en duim in een rondje rond de speer. De rest van je vingers volgen het voorbeeld van je wijsvinger. Je duim en wijsvinger vormen de basis en het vertrekpunt van de speer.

speerwerpen-obstacle-run

  1. Zet je pols vast

Wanneer je het balanspunt gevonden hebt, zet je je pols vast. Als je met een losse pols gooit, kan de speer alle kanten op gaan. Door deze te blokkeren, vermijd je dat de speer gaat slingeren.

  1. Werp de speer en volg mee

Het is belangrijk dat je speer niet gaat rond draaien en alle richtingen uitvliegt. Veel obstacle runners denken dat de beweging eindigt wanneer de speer je hand verlaat. Dit is een veel voorkomende fout.

Je voorkomt dit door met je werpende arm en hand de beweging helemaal af te maken. Hiermee bedoelen we: volg de speer met je hand, ook wanneer die uit je hand is. Blijf wijzen naar de plaats waar je hoopt dat de speer zal belanden. Zo zorg je ervoor dat je op het einde van de beweging geen twist geeft aan de speer. Je arm kruist je lichaam niet maar gaat rechtdoor en wijst recht naar je doelwit.

Ook de niet-werpende arm wijst naar je doelwit. Door naar je vingers van die hand te kijken ligt je focus goed.

Tip: Wijs de punt van je speer een beetje omhoog aan het begin van je worp. Zo is het gemakkelijker een boogje te maken.

  1. Relax!

Het speerwerpen is een belangrijk onderdeel van obstacle runs. Je kan er heel wat tijd winnen of verliezen. Werp je van de eerste keer goed? Lucky you! Je zal merken dat hier heel wat mensen de mist in gaan. Zij zullen strafpunten krijgen of heel wat burpees moeten doen.

Adem in en uit. En werp. Leg niet te veel druk op jezelf bij dit element zodat je niet vergaat van de zenuwen. Een goede worp kan je obstacle run maken of kraken, zeker als je mee dingt voor een podiumplaats!

De kans dat je wereldkampioen speerwerpen wordt, is klein. Maar zorg met deze tips dat jij je plaats vooraan de race niet verliest!

Schrijf je nu in voor de volgende obstacle run!

Over de schrijver
Wij zijn er om jou te helpen met het overwinnen van alle technische obstakels in de sport!
Reactie plaatsen