Boulderen
Boulderen?
Iedereen heeft wel eens over boulderen gehoord, maar wat is het nu eigenlijk en wat is het verschil met klimmen?
Wat is het?
Boulderen is een discipline binnen de klimsport die dicht bij de grond en niet gezekerd wordt beoefend. Je kunt de sport buiten aan rotswanden beoefenen, maar en bestaan ook boulder muren in klimhallen. Je klimt dus korte routes zonder touwen of hulpmiddelen. Er is alleen een val mat om je op te vangen.
Buiten boulderen
In Nederland zijn geen rotsen waar je op kunt klimmen, maar over de grens zijn genoeg rotsen te vinden. Een erg populair gebied is Fountainebleu in Frankrijk. Het gebied ligt vol met rotsblokken met duizenden routes. Bij boulderen op rotsen heb je meer vrijheid in de route die jij klimt. Je kan zelf bepalen op welk uitstekend stukje jij je voeten zet of waar je aan gaat hangen. Het begin en eindpunt zijn wel uitgezet. Niet alleen in Frankrijk, maar ook in België zijn veel rotsen met routes te vinden
Binnen boulderen
Bijna iedere klimhal in Nederland heeft wel een boulder stuk. Een wand van maximaal 4,5 meter hoog met routes van verschillende kleuren klimgrepen. Vaak zijn de route gelabeld met een moeilijkheidsgraad. In Nederland en België wordt de Franse gradatie aangehouden. Je hebt ook speciale boulder hallen waar geen grote klimmuren te vinden zijn. In de meeste hallen kan iedereen van beginner tot gevorderde boulderen. Omdat je tijdens het boulderen geen partner, zekering en speciale uitrusting nodig hebt is het heel toegankelijk voor iedereen. En door de verschillende routes is er voor iedereen een uitdaging te vinden.
Wedstrijden
Boulderen is ook een wedstrijd discipline. Er zijn veel verschillende wedstrijden te vinden van beginners niveau tot zelfs EK’s en WK’s. Er zijn ook wedstrijden voor kinderen. Je kunt je gemakkelijk inschrijven via de site van de NKBV (koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging). Tijdens wedstrijden worden er routes uitgezet die iedere individu klimt.
Hoe ziet een wedstrijd eruit
Met een senioren wedstrijd worden er 8 flash boulders geklommen en is er een finale van 4 on sight boulders. Voor iedere flashboulder krijg je 5 pogingen. Een flash boulder is een boulder waarbij je mag zien hoe andere deelnemers klimmen. Je mag ook overleggen met anderen over hoe je de route wilt klimmen. Tijdens het beklimmen van de boulder mag je echter geen aanwijzingen krijgen van bijvoorbeeld je coach. Een on sight boulder is een boulder waarbij je niet mag kijken naar andere deelnemers en waarbij je ook niet met anderen mag overleggen over je klimstrategie. Je krijgt bij deze boulders 4 of 5 minuten de tijd om hem te beklimmen. Van tevoren krijg je wel een observatie tijd om de route te verkennen. Tijdens het beklimmen van een boulder begin je als je helemaal los bent van de valmatten. Je moet dan eerst een startpositie aannemen door de vier gemarkeerde klimgrepen vast te pakken. Vervolgens mag je op je eigen manier omhoog klimmen naar de eindhandgreep. Als je de eindhandgreep gecontroleerd met 2 handen kunt vastpakken het je de boulder voltooid. Vaak zegt de jury “OK” of steek een hand omhoog om te laten merken dat je de boulder hebt gehaald. Je wordt beoordeel op het behalen van de top- en bonusgreep. De bonus greep is een extra gemarkeerde klimgreep in de route. Door die bonus greep te gebruiken kan je de bonus verdienen. Er wordt gekeken naar hoeveel pogingen je nodig hebt om de top te halen en hoeveel pogingen je nodig hebt om de bonusgreep te gebruiken. Haal je de top in de eerste poging en de bonus pas in de 3 e poging wordt je score zo genoteerd: T1B3 (T= top, B= bonus). Natuurlijk zijn er nog meer regels en veel uitzonderingen.
Voor de uitgebreide regelementen kan je kijken op:
https://nkbv.nl/files/Kenniscentrum/Sportklimmen/Wedstrijdregels_boulderwedstrijden_2018.pdf