Mud masters; de kick van een militaire stormbaan vol modder
Mud Masters is voor veel obstacle runners de reden dat ze met de sport zijn begonnen. Deze organisator van obstacle runs grijpt terug op de oerbron van het obstacle runnen: de militaire stormbaan. En niet zomaar een militaire stormbaan, maar de stormbaan van het Korps Mariniers. Door deel te nemen aan een van de vele Mud Masters evenementen bevind je je tussen het neusje van de zalm der Nederlandse krijgsmacht.
Hoe het begon
Mud Masters staat aan de wieg van obstacle running als publiekssport in Nederland. De allereerste obstacle run ooit vond plaats in 2010 in de VS. In Nederland moesten we nog een paar jaartjes wachten. In 2012 werd de eerste Mud Masters georganiseerd. Deze obstacle run lokte ruim 4.000 deelnemers naar Haarlemmer.
De eerste deelnemers zullen veel verbaasde reacties hebben ontvangen, toen ze vertelden dat ze zichzelf voor de lol lieten afbeulen in de modder. Maar nu Mud Masters al meer dan 60.000 personen heeft zien finishen is OCR helemaal ingeburgerd.
Mud Masters: elke keer anders
Om de run uitdagend te houden, en om zich te blijven onderscheiden van concurrerende evenementen zoals Strong Viking en de Strongman Run probeert Mud Masters zich elke keer opnieuw uit te vinden.
Dat doen ze niet door elke keer een andere locatie te zoeken. De festivalterreinen in Haarlemmermeer, Biddinghuizen en op Airport Weeze hebben zich namelijk in de ogen van de Mud Masters-organisatie meer dan bewezen. Nee, de variatie zit hem in de steeds wisselende parcoursen en de steeds weer nieuwe hindernissen. Zo blijft Mud Masters keer op keer een verrassing. Een hele prestatie, wanneer je bedenkt dat er elk jaar verschillende edities worden georganiseerd. Waaraan ook nog bijna iedereen kan meedoen.
Uitdagende en leuke obstakels
Wie er bij Mud Masters ook verantwoordelijk is voor het verzinnen van nieuwe obstakels, enig sadisme is hem of haar niet vreemd. Hoe verklaar je anders de Never Ending Monkeybars (inderdaad, een monkey bar waaraan geen einde lijkt te komen) of de Mud Massage. Bij de laatste moet je een net beklimmen – maar dan aan de onderzijde, met je rug door de blubber.
Gelukkig zijn er ook obstakels die een rustpuntje vormen, zoals de “Slipstream” (het soort downhill glijbaan waar iedereen een grote glimlach van krijgt) en The Flyer (een soort skispringschans, maar dan zonder skis).
Edities en afstanden
Er zijn drie edities van Mud Masters.
Mud Masters
De reguliere editie van Mud Masters is voor de OCR atleet die zijn of haar krachten serieus op de proef wil stellen. Dit kan op één van de drie afstanden: 6 kilometer (met 15+ obstakels), 12 kilometer (25+ obstakels) en 16 kilometer (35+ obstakels).
Mud Masters – Family Edition
Iets toegankelijker is de Mud Masters Family Edition. Fun voor het hele gezin waarbij je gewoon vies mag worden. Voor Family Edition van Mud Masters kun je kiezen uit een parcours van 3 kilometer (10+ obstakels) en 5 kilometer (15+ obstakels). De minimumleeftijd is 6 jaar.
Mud Masters – Competition
Doe jij mee om te winnen, of wil je de maximale uitdaging? Dan ligt deelname aan de Mud Masters Competition voor de hand. Er zijn twee afstanden mogelijk, een halve marathon met meer dan 45 obstakels en een marathon met meer dan 90 obstakels.
Een goede voorbereiding voorkomt een modderfiguur
Iedereen kan zich inschrijven voor Mud Masters. Maar een goede voorbereiding is essentieel om te voorkomen dat je een modderfiguur slaat. Denk daarom goed na over welke editie je wilt overwinnen en zorg voor een goed trainingsprogramma dat ervoor zorgt dat je in topconditie bent op de dag van de race.
Hoe neem je deel aan de evenementen
Inschrijven voor de verschillende evenementen van Mud Masters kan via www.mudmasters.nl. Via Facebook en de nieuwsbrief van de organisatie wordt bekend gemaakt wanneer de inschrijving is geopend. Of vraag je coach om advies over welke OCR dit jaar op jouw programma moeten komen te staan. De kosten van deelname aan Mud Masters zijn afhankelijk van afstand en inschrijfmoment. Hoe eerder je inschrijft, hoe lager de kosten.