Visualiseren, hoe kun je het gebruiken bij Obstacle Runs?
13 september 2020 
3 min. leestijd

Visualiseren, hoe kun je het gebruiken bij Obstacle Runs?

Visualiseren, het is een techniek dat maar weinig obstacle runners gebruiken binnen de obstacle run sport. Visualiseren is het doornemen van een (technische) obstakel in je hoofd. Wanneer je moeite hebt met een technisch obstakel dan kunnen er meerdere oorzaken zijn waardoor je het obstakel wel of niet haalt. Toch denken we als sporter en als trainer vaak direct snel aan de fysieke voorwaarden bij de obstakels.

Aannames bij obstacle runs

“Het zal vast niet lukken omdat je sterker moet worden, het is verstandig om meer krachttraining te doen” hoor je vaak. Maar is dat wel zo bij elke sporter? Wat nou als de obstakel runner nog niet begrijpt hoe hij/zij het obstakel uit moet voeren? Heeft het dan wel zoveel nut om volledig te focussen op de fysieke voorwaarden? Of zou het obstakel wel gehaald worden als de bewegingen efficiënter worden uitgevoerd. En is dat dan wel te verbeteren door hetzelfde te blijven proberen? Ik ken genoeg OCR lopers die sterk en snel genoeg zijn voor de Storm the Castle van Strong Viking. En toch angst hebben of ze het verplichte obstakel wel gaan halen.

Visualiseren-storm-the-castle-strong-viking

Of de gevreesde Salmon Ladder op het OCREC (Obstacle Course Racing European Championships). Dat ook een verplicht obstakel is op het EK.

visualiseren-salmon-ladder-ocr

Werking van Visualiseren

Visualiseren is eigenlijk heel simpel. Je doorloopt het obstakel volledig door in je hoofd.

  • Het stuk rennen naar het obstakel toe;
  • Zoeken naar de beste lane;
  • Klaar staan voor het obstakel;
  • Het afzetten van de grond naar het obstakel toe en de rest van het obstakel totdat je de bel hebt aangetikt en weer op de grond staat.

Perspectieven

Het is grappig om te weten dat sporters vanuit twee perspectieven kunnen visualiseren:

  1. Vanuit jezelf: hier zie en doorloop je het obstakel door te kijken vanuit je eigen ogen.
  2. Vanuit de derde persoon: je ziet hierbij jezelf alsof je een film afspeelt.

De meeste sporters kijken vanuit zichzelf. De manier die je voor het visualiseren kiest maakt in principe niet uit. Je kunt de manier kiezen die jij het prettigst vindt.

Eigen ervaring

Voorheen had ik moeite met het halen van de Moving Pegboard. Hoewel ik technisch sterk genoeg ben, heeft het visualiseren er mede voor gezorgd dat ik de Moving Pegboard inmiddels vloeiend kan halen.

Ik bedacht in mijn hoofd hoe ik de pegboard het beste kon uitvoeren. Met welke hand ik het beste als eerst kon beginnen. Hoeveel slagen ik moest maken en wanneer ik mijn zwaai in moest zetten. Het is bizar hoeveel invloed visualiseren op je prestaties kan hebben.

Visualiseren versus fysieke training

Het mooie ervan is dat het geen energie kost en dat je het zo vaak kunt herhalen als je wilt zonder geblesseerd te raken. Klinkt goed toch?

Tegenwoordig neem ik ook de dag voor de OCR Race (vlak voordat ik naar bed ga) de belangrijkste obstakels in m’n hoofd door. Dit is vooral handig wanneer je weet dat er een nieuw obstakel aan zit te komen dat je nog nooit geprobeerd hebt. Door je van tevoren voor te bereiden door te visualiseren is de kans veel groter dat je het nieuwe obstakel gaat halen. Naast het voorbereiden van het eten en je kleding voor de OCR heb je er nu dus een to do puntje bij.

visualiseren-voorbereiding-ocr-race-eten

Visualiseren-voorbereiding-ocr-race-kleding

Een ander voordeel van visualiseren is dat sporters die dit regelmatig doen ook veel stressbestendiger zijn tijdens races. Wat er allemaal kan gebeuren tijdens de race heb je namelijk al ingecalculeerd en je bent in staat veel sneller te schakelen. Veel functioneler dus dan een obstakel steeds maar op dezelfde manier te blijven oefenen!

Spiegelneuronen

Effectief visualiseren kun je extra goed leren wanneer je veel obstakel video’s van andere OCR lopers bekijkt. Sporters kunnen namelijk andere sporters goed imiteren. Dit komt doordat we speciale zenuwcellen hebben in het brein, ook wel spiegelneuronen genoemd. Dit gedeelte van onze hersenen is betrokken bij het plannen van bewegingen en zijn verbonden met de “motor cortex”. Deze delen zorgen ervoor dat onze zenuwen aangestuurd worden die zorgen dat onze spieren op de juiste manier in actie gezet worden. Met behulp van onze spiegelneuronen zijn we in staat om te leren, door te kijken naar anderen. Dat is ook een van de redenen dat we zoveel obstakelvideo’s op het Beter OCR platform hebben gezet voor Obstakel liefhebbers.

Actiedenken

De methode van visualiseren heeft ook raakvlakken met actiedenken. Het zijn beide methoden die ervoor zorgen dat je mentaal sterker bent om obstakels te overwinnen.

Heb jij visualiseren als eens gebruikt als training? Ik ben benieuwd laat het me weten in de comments!

Over de schrijver
Paul Verheul doet al 25 jaar aan turnen en geeft al meer dan 10 jaar trainingen. Op zijn 18e is hij pas begonnen met topsport. Hij heeft geleerd dat alle gemotiveerde sporters met de juiste hulp, ontzettend veel kunnen leren, ongeacht het niveau. Na zijn topsport carrière en opleiding aan de Academie Lichamelijke Opvoeding heeft hij besloten om zijn kennis over te dragen aan anderen en anderen in beweging te brengen.Quote: "Streef naar progressie, niet perfectie."
Reactie plaatsen